Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο πιθανολογούμενος Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εμφανίζονται «στήθος με στήθος» στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, βάσει νέας δημοσκόπησης των New York Times/CBS που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Αμφότεροι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 46%.

Η δημοτικότητα του Μιτ Ρόμνεϊ, που απαλλάχτηκε από τον υπερσυντηρητικό αντίπαλό του Ρικ Σαντόρουμ την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζει ελαφρά άνοδο σε σύγκριση με μια άλλη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα, που τον τοποθετούσε στο 44% έναντι του 47% για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι τάσσονται τώρα υπέρ της επιλογής του Μιτ Ρόμνεϊ για το χρίσμα έναντι μόνο ενός 30% το Μάρτιο.

Δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Νιουτ Γκίνγκριτς και ο Ρον Πολ εξακολουθούν να ανταγωνίζονται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι πιθανότητές τους να κερδίσουν είναι σχεδόν μηδενικές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα δώσουν το χρίσμα επίσημα στον υποψήφιό τους στο εθνικό Συνέδριο του κόμματος στα τέλη Αυγούστου στην Τάμπα της Φλόριντα (νοτιοανατολικά).

Ωστόσο, ακόμη και αν καταφέρει να ανταγωνιστεί τον Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ο Μιτ Ρόμνεϊ πάσχει από έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά του συντηρητικού εκλογικού σώματος.

Μόνο το 33% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων τον υποστηρίζουν με «ενθουσιασμό», ενώ το 40% εκφράζει τις «επιφυλάξεις» του, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό των New York Times και του CBS.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 13 έως τις 17 Απριλίου σε δείγμα 957 ενηλίκων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 852 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

 

in.gr