Την συμμετοχή του στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ανακοίνωσε ο Δήμος Γόρτυνας.

Το εν λόγο πρόγραμμα στοχεύει στην διάχυση, παρακολούθηση και διάδοση καινοτόμων δράσεων και μέτρων επίδειξης, που βελτιώνουν σημαντικά την στρατηγική ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την συμμετοχή του Δήμου Γόρτυνας δίκτυο, επιθυμώντας να καταπολεμήσει την χρήση τέτοιου είδους δολωμάτων, η οποία είναι συχνή στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ο πληθυσμός κυρίως των αρπακτικών πουλιών που ζουν στις ορεινές περιοχές και ειδικότερα των πτωματοφάγων, όπως είναι οι γυπαετοί και τα όρνια, που πλέον απειλούνται με εξαφάνιση.

Μέσα από το πρόγραμμα επιχειρείται να καθιερωθεί μια σειρά καινοτόμων δράσεων με την προοπτική να καταστεί αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι καινοτόμες μέθοδοι συνίστανται στη δημιουργία και λειτουργία τριών εθελοντικών δικτύων ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (το δίκτυο κτηνοτρόφων, το δίκτυο κυνηγών και Δασαρχείων που εποπτεύουν τις κυνηγετικές περιοχές, καθώς και το δίκτυο των δήμων) στις πιλοτικές περιοχές των τριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Τα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της απειλής και συγχρόνως θα λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των αρμόδιων αρχών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα αυτή την παράνομη πρακτική και προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα.

Άλλη δράση που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η διερεύνηση των συνθηκών που οδηγούν στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων όπως η ελλιπής εφαρμογή των κανονισμών και η σκόπιμη για λόγους αντεκδίκησης χρήση δηλητηρίων.

Ο Δήμος Γόρτυνας σχεδιάζει να διοργανώσει προσεχώς μια ημερίδα για το θέμα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει διεξοδικά τους δημότες για τα μέτρα πρόληψης αλλά και για το τι πρέπει να πράξουν αν αντιληφθούν κάποιο ζώο που είναι θύμα δηλητηρίαση.

Επίσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου, θα διανεμηθεί έντυπο υλικό για τις δράσεις του προγράμματος και παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή (2892340314) για όσους δημότες έχουν απορίες ή για όσους εντοπίζουν νεκρά ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα. Τέλος καταγγελίες για χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, κατατίθενται και στο 80011020202.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook