Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ με θέμα συζήτησης το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων από την Ελλάδα η οποία με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς.

Η Ελλάδα δέχτηκε πυρά από πολλούς ευρωβουλευτές για τις εικόνες από τα κέντρα προσωρινής κράτησης στον Έβρο και για τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσιστικής και αστυνομικής βίας κατά των μεταναστών σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Πάτρα. 

Η Ελέν Φλοτρ μέλος της ομάδας των Πρασίνων χαρακτήρισε «ύβρη προς την ανθρωπότητα» τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα στον Έβρο, ενώ η κυρία Μόνικα Χολμάιερ από την ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών ζήτησε πέρα από τις περιγραφές της κατάστασης στην Ελλάδα να προταθούν λύσεις, καθώς η χώρα μας σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της στο πολύπλοκο ζήτημα της μετανάστευσης και ζήτησε πρωτοβουλίες της Ε.Ε για καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. 

«Πρέπει να αξιολογούμε κάθε μετανάστη ώστε να δούμε ποιός είναι χρήσιμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να φροντίζουμε για την επαναπροώθηση όσων δεν έχουν θέση σε αυτή» υπογράμμισε η κυρία Χολμάιερ. 

Ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κωλυσιεργεί σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ενώ ο κύριος Γιώργος Παπανικολάου από την ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών ζήτησε τη φραγή της εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, ήτοι των ελληνο-τουρκικών συνόρων. «Για να εμποδίσεις κάποιον παράνομο να μπει στο σπίτι σου δεν κλείνεις την πόρτα του σαλονιού ή του υπνοδωματίου, αλλά την κύρια είσοδό σου. Αυτή την απλή λογική πρέπει να εφαρμόσουμε και στην Ευρώπη και τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η κύρια είσοδος της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Από την κριτική των ευρωβουλευτών δεν έλειψε και η δημοσκοπική άνοδος ακροδεξιών και ρατσιστικών κομμάτων που εκμεταλλεύονται τους δικαιολογημένους φόβους των Ελλήνων και δεν διστάζουν να προτείνουν ακόμα και την τοποθέτηση ναρκών στα σύνορα της Ελλάδας. 

Κατά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας τον λόγο πήρε η Επίτροπος Μάλστρομ η οποία ζήτησε από την Ελλάδα περισσότερες ενέργειες για τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των μεταναστών κα ιδίως των ευαίσθητων ομάδων.