Ιταλοί και Ισπανοί έχουν βγει στις αγορές προς αναζήτηση κεφαλαίων.

Μάλιστα ο Μ. Μόντι ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιζητούν συνεργασίες με αραβικά κεφάλαια αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ενθαρρύνει ενδεχόμενη στήριξη Ιταλικών τραπεζών ή επιχειρήσεων από τα εμιράτα, το κατάρ και άλλες πλούσιες σε κεφάλαια αραβόφωνες χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ισπανοί οι οποίοι λόγω των πιέσεων που δέχονται και ειδικά οι τράπεζες τους επιζητούν περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση και απευθύνονται σύμφωνα με τον Ισπανικό τύπο σε Άραβες και Ρώσους.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται φυσιολογική καθώς σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, κρίσης που απομακρύνει τις δεξαμενές κεφαλαίου τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία στρέφονται σε δύο οικονομικές ζώνες που διαθέτουν αυτή την περίοδο ρευστό.
Οι Άραβες και οι Ρώσοι είναι αυτοί την περίοδο οι κατεξοχήν δυνητικοί επενδυτές.

Από την εποχή που το ρωσικό κεφάλαιο χαρακτηριζόταν παράνομο και προερχόταν από εγκληματικές δραστηριότητες τώρα το ρωσικό κεφάλαιο στον βωμό της αναγκαιότητας έχει καθαγιαστεί και πλέον είναι «νόμιμο».

Οι άραβες από την εποχή που θεωρούνταν στιγματισμένοι λόγω Ισλάμ σε ορισμένους κύκλους εξουσίας, από την εποχή που κυριαρχούσε η αντίληψη «πως οι έξυπνοι ευρωπαίοι θα εκμεταλλευτούν…τους χαζούς αλλά δισεκατομμυριούχους άραβες» έχουν περάσει στην εποχή του ισότιμου ή και ισχυρότερου διαπραγματευτή.

Η ευρωπαϊκή αντίληψη για τους Άραβες έχει καταπέσει…δεν είναι δυνατό να είναι δισεκατομμυριούχοι και χαζοί.

Ιταλοί και Ισπανοί διαγκωνίζονται ποιοι θα καταφέρουν να προσελκύσουν περισσότερους Άραβες και Ρώσους.

Όμως η εξέλιξη αυτή ο ανταγωνισμός προσέλκυσης κεφαλαίων από την Ιταλία και Ισπανία δύο χώρες με μεγάλες υποδομές και οικονομίες μπορεί να βλάψουν καίρια τα ελληνικά συμφέροντα.

Σκεφτείτε ένα Ιταλό τραπεζίτη, ένα Ισπανό τραπεζίτη και ένα έλληνα τραπεζίτη να ζητούν οικονομική βοήθεια από ένα αραβικό εμιράτο.

Ο εμίρης ποιον πιστεύετε ότι πρώτα θα αξιολογήσει τον Έλληνα, τον Ιταλό ή τον Ισπανό;

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αφήσει τελευταίο στην αξιολόγηση του τον έλληνα τραπεζίτη.

Είναι πολύ πιθανό αν Ιταλοί και Ισπανοί ρίξουν περισσότερο βάρος στην προσέλκυση κεφαλαίων από την Αραβία και την Ρωσία, οι δεξαμενές κεφαλαίου να κλείσουν για τις ελληνικές τράπεζες.

Μην λησμονούμε ότι η Alpha bank ζητάει την οικονομική στήριξη του Κατάρ και η Eurobank της Ρωσίας και εν προκειμένω του Rybolovlev όπως και η Laiki Popular Bank από την Ρωσική VTB.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook