Ο κιθαρίστας Γιώργος Μουλουδάκης, επιχειρεί μια κατάδυση στην παράδοση του ριζίτικου τραγουδιού, σε μία συναυλία με τίτλο «Ριζίτικα – Ο κύκλος της ζωής στην Κρήτη», στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια την Κυριακή 22 Απριλίου.

«Μπαίνοντας στα ριζίτικα ανακάλυψα (που θα πει θυμήθηκα) πλευρές της ανθρωπιάς μας που είχα ξεχάσει, ως αστός κι εγώ», σημειώνει ο μουσικός Γιώργος Μουλουδάκης.

Τα Ριζίτικα είναι μια συναυλία στηριγμένη σε παραδοσιακά θέματα της Κρήτης. Πρόκειται για μια αναζήτηση στο διαχρονικό του ψυχικού συντονισμού μας στο διαρκές ερώτημα της ζωής και του θανάτου.

Δυο κόσμοι συνδιαλέγονται. Συνομιλούν ή εχθρεύονται. Το ριζίτικο τραγούδι, ανάβλυσε από τις ρίζες των Λευκών Ορέων στην Κρήτη και μιλά για όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με μια γλώσσα πλούσια όσο και θεραπευτική για τους αστούς του σήμερα.

«Η Κρήτη δέσποζε στα παιδικά μας χρόνια. Το αυτί ξενοδιάβαινε στις αρμονίες του Μότσαρτ, αλλά η ψυχή μας ήταν στο βουνό με όλη του τη μυθολογία. Η λύρα, το λαούτο, το ποτό, η παρέα, το τραγούδι κι ο χορός μας κύκλωναν και μας οδηγούσαν», εξηγεί ο μουσικός.

Ο ριζίτης είναι ένας μερακλής σε διαρκές πένθος, σε στάση αποχωρισμού, σαν κάποιον που κάθε στιγμή φεύγει για τον πόλεμο. Τραγουδά το ρήγμα του κόσμου, μετατρέποντάς το σε μήτρα αναγέννησης, ανάστασης προς έναν ιδανικό τόπο, όπου η ζωή κι ο θάνατος έχουν την εγγύτητα ενός φύλλου που μπορείς να κρατήσεις στην παλάμη σου.

Τραγουδούν οι Νίκη Ξυλούρη, Ειρήνη Δερέμπεη. Ο Άγγελος Ρεπαπής στη βιόλα ντα γκάμπα και την αναγεννησιακή λύρα, ενώ ο Νίκος Κατριτζιδάκης στο τραγούδι, μπάσο φλάουτο και θιαμπόλι.

Ημέρα & Ώρα:
Κυριακή 22 Απριλίου στις 18.00

Είσοδος ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59 – 61, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook