Μόνο σαν αστείο θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άφησε την προεδρική λιμουζίνα και τους εκατοντάδες άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, για να μετακινηθεί με λεωφορείο.

Ωστόσο, ο ίδιος πήρε μια μικρή γεύση από αυτό το μέσο μαζικής μεταφοράς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μουσείο του Henry Ford στο Dearborn.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μπήκε στο ιστορικό λεωφορείο, όπου στη 1 Δεκεμβρίου του 1955 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα μια μαύρη μοδίστρα, η Ρόζα Παρκς, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ, που απαιτούσε από τους μαύρους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.

Από την ημέρα αυτή, η Παρκς έγινε γνωστή ως «πρώτη κυρία των δικαιωμάτων των πολιτών». Με τη σειρά του και ο Μπαράκ Ομπάμα κάθισε στην ίδια θέση με την Παρκς, δηλώνοντας στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους: «Εγώ απλώς κάθισα σε αυτήν τη θέση και συλλογίστηκα το θάρρος και την επιμονή αυτής της γυναίκας, που είναι μέρος της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας».