Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τη Δευτέρα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφε στην αρχή της συνεδρίασης, μετά το δημοσίευμα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα επεκτείνει τη διάρκεια ομολόγων που απέκτησε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi, η BOJ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του στόχου της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από διετή ομόλογα σε ομόλογα διάρκειας έως πέντε ετών. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,2% στις 9.542,17 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,3%, κλείνοντας στις 809,54 μονάδες.

Είχε προηγηθεί το μήνυμα – δέσμευση για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα από το ΔΝΤ και συγκεκριμένα το «τείχος προστασίας» των 430 δισ. δολαρίων  που «υψώνει» το Ταμείο…

Και ενώ οι περισσότερες αγορές της Ασίας υποχώρησαν νωρίς τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε με άνοδο 0,40%, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν να ενθαρρύνονται από τα καλά αποτελέσματα αμερικανικών επιχειρήσεων και την ελαφρά μείωση της ισοτιμίας του γεν, καθώς και από την νομισματική πολιτική που ανακοίνωσε η ιαπωνική κεντρική τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης επιλεγμένων μετοχών Nikkei 225 κέρδιζε 37,84 μονάδες, ανεβαίνοντας στις 9.599,20 μονάδες.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να προσθέσουμε, ότι μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται με μικρή διαφορά δεύτερος στην κούρσα με τον αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ, η πρώιμη αντίδραση της αγοράς ήταν υποτονική μπροστά σε αυτό το αποτέλεσμα, ίσως λόγω των δημοσκοπήσεων που εδώ και καιρό ήθελαν τον Νικολά Σαρκοζί να χάνει συνεχώς έδαφος.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που έχουν εκφράσει φόβους για το ευρώ εάν ο Σαρκοζί χάσει τις εκλογές από τον Ολάντ, λόγω των καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία και κυρίως της καλής του σχέσης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ αυξήθηκε κατά 76 σέντς, αγγίζοντας τα 118.76 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, ενώ η τιμή του αργού πετρέλαιου στις ΗΠΑ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 103.87 δολάρια. Αντιστοίχως, το ευρώ υποχώρησε από το προ δύο εβδομάδων ρεκόρ των 1,3225 δολαρίων, και βρίσκεται κάτω κατά 0,1 τοις εκατό στα 1,3208 δολάρια.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook