Τους φόβους για "νεκρανάσταση" της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη εκφράζει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρωτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα  του Τύπου επισημαίνουν ότι ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι από το δεύτερο γύρο της 6ης Μαiου -που συμπίπτει με τις ελληνικές εκλογές- δεν θα κριθεί μόνο ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. 

   Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν το ποσοστό - ρεκόρ της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, οι αναλυτές αποδίδουν το αποτέλεσμα (18%) στην ευρωκρίση. Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη ήταν η τροφή για την θεαματική ενίσχυση του κόμματος της κόρης του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για "ήττα της Γερμανίας", αναφερόμενοι στην "αποτυχία του Νικολά Σαρκοζί, καθώς από χθες "έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Γάλλος πρόεδρος που ηττάται, έστω και με μικρή διαφορά, σε πρώτο γύρο εκλογών".

Την ίδια ώρα, το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δια στόματος του προέδρου του SPD, Ζίνγκμαρ Γκάμπριελ,  εκτιμά ότι ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών έχει σημαντικές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζει, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σινιάλο για την αλλαγή προσανατολισμού στην Ευρώπη, που σήμερα κυριαρχείται από τις πολιτικές λιτότητας.

Στη Γαλλία, πάντως, οι αναλυτές σπάνε το... κεφάλι τους για να μαντέψουν τις συμμαχίες της επόμενης μέρας. Ηδη, ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν και η υποψήφια των Οικολόγων, Εύα Ζολί, ξεκαθάρισαν τη θέση τους, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Σοσιαλιστή υποψήφιο.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι, από τις ψήφους της ακροδεξιάς υποψήφιας, το 60% θα πάει στον Σαρκοζί και το 18% στον Ολάντ. Οσο για τις ψήφους του κεντρώου υποψήφιου, Φρανσουά Μπαϊρού, αυτές μοιράζονται στα τρία μεταξύ Σαρκοζί, Ολάντ και αναποφάσιστων.