Τα Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 είναι διαφοροποιημένα από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2012 ως αποτέλεσμα της οριστικοποίησης της επίδρασης του προγράμματος ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ). Το Συγκρότημα έχει μειώσει τη λογιστική αξία των ΟΕΔ που κατέχει κατά 74% της ονομαστικής τους αξίας (έναντι 60% στα προκαταρκτικά αποτελέσματα). Η απομείωση των ΟΕΔ πριν τη φορολογία, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού κόστους αντιστάθμισης, ανήλθε σε €1.729 εκατ. για το 2011, η οποία αντιπροσωπεύει το 83% της ονομαστικής τους αξίας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2011 η λογιστική αξία των ΟΕΔ μετά την απομείωση ανέρχεται σε €616 εκατ.

Tο Συγκρότημα υλοποίησε τους στόχους κερδοφορίας που είχε θέσει για το 2011, εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ, παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, και πέτυχε αυξημένα κέρδη πριν τις προβλέψεις και αυξημένα κέρδη πριν τη φορολογία και την απομείωση των ΟΕΔ για το 2011. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και την απομείωση ΟΕΔ ανήλθαν σε €805 εκατ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση 11% σε σύγκριση με €725 εκατ. το 2010 και τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €312 εκατ. έναντι €306 εκατ. το 2010 σημειώνοντας αύξηση 2%. Συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης των ΟΕΔ, οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €1.371 εκατ.

Το Συγκρότημα προχωρεί με ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης με το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης. Μετά την ολοκλήρωση στις 19 Μαρτίου 2012 της περιόδου της άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και της μετατροπής Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) σε μετοχές, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά €592 εκατ. από τα οποία €160 εκατ. αφορούν άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης και €432 εκατ. αφορούν μετατροπή ΜΑΕΚ σε μετοχές. Συμπεριλαμβανομένων των πιο πάνω ποσών, οι ενδεικτικοί δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βασικών ιδίων κεφαλαίων και συνολικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα ανέρχονταν σε 6,0%, 8,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Περαιτέρω, η Τράπεζα προχωρεί με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης όπου σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο μπορεί να διαθέσει καθ’ οιονδήποτε χρόνο, μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012 ποσό μέχρι €237 εκατ. που παρέμεινε από Δικαιώματα Προτίμησης που δεν ασκήθηκαν από τους Δικαιούχους τους μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012. H τυχόν διάθεση των αδιάθετων μετοχών θα γίνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μπορεί να γίνει στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από την τιμή άσκησης των νέων μετοχών όπως αυτή καθορίζεται από το Ενημερωτικό Δελτίο. Υπό την προϋπόθεση της πλήρους διάθεσης των αδιάθετων μετοχών μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012, οι ενδεικτικοί δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βασικών ιδίων κεφαλαίων και συνολικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα ανέρχονταν σε 6,9%, 9,1% και 9,4% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το Συγκρότημα στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης με σκοπό να πληροί τους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μέσω της κερδοφορίας του καθώς και με άλλες στοχευμένες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων καθώς και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας Λτδ η οποία έχει συνεισφέρει €80 εκατ. περίπου στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας.

Συνοπτικά στοιχεία:

  • Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα διαφοροποιημένα από τα προκαταρκτικά λόγω της οριστικοποίησης της επίδρασης του προγράμματος ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) 

– Απομείωση των ΟΕΔ κατά 74% (έναντι 60% στα προκαταρκτικά αποτελέσματα)
– Mετά τη φορολογία και την απομείωση των ΟΕΔ, ζημιές για το 2011 €1.371 εκατ.

  • Εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ, αύξηση οργανικής κερδοφορίας για το έτος 2011

– Κέρδη πριν τις προβλέψεις €805 εκατ., ετήσια αύξηση 11%
– Κέρδη μετά τη φορολογία €312 εκατ., ετήσια αύξηση 2%

  • Σημαντική Κεφαλαιακή Ενίσχυση 

  – Ενίσχυση κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά €592 εκατ.

– Ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης μέχρι τις  18 Ιουνίου 2012

Δείτε εδώ τα συνολικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook