Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 24-4-12 έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Αθήνα. Μετά από τοποθέτηση εγκρίθηκε ψήφισμα των δημάρχων ενώ ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ Σαχινίδη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ Γιαννίτση, στην οποία μεταξύ άλλων συμμεχείχε και ο δήμαρχος ηρακλείου Γιάννης Κουράκης ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε ψήφισμα που κατέθεσαν οι δήμαρχοι προς του δύο υπουργούς απαιτούν:

– Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.
– Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.
– Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
– Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
– Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
– Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12
– Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
– Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
– Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
– Ιεραρχική απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.
– Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.
– Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012

Απάντηση Γιαννίτση
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση με τους δημάρχους στην οποία υπόσχεται συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να αποδωθούν τα χρήματα που δικαιούνται ποι δήμοι ενώ παραπέμπει στην επόμενη κυβέρνηση το θέμα των θεσμικών αλλαγών για την αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

\”Όσον αφορά στα οικονομικά αιτήματα της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε να επιδιώξει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τη διασφάλιση των ποσών που δικαιούνται οι Δήμοι, στη φάση αυτή. Επίσης ο κ. Γιαννίτσης συμφώνησε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι όσες εφαρμοστικές εγκύκλιοι για διατάξεις του τελευταίου Νόμου 4071, δεν έχουν ήδη εκδοθεί, να εκδοθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, σε ζητήματα που απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις διευκρίνισε ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν παρά μετά τις εκλογές, από την νέα Κυβέρνηση που θα εκλεγεί\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook