Παρά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και εγκατάσταση παρατηρητών που θα επιβλέψουν μία εκεχειρία που εξαρχής ήταν μόνο στα χαρτιά, η εμφύλια αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται.

Την Τετάρτη ο συριακός στρατός έπληξε με ρουκέτες κτίριο στην Χάμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 (ή 15 με άλλη εκτίμηση) άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, δήλωσαν ακτιβιστές. Σε άλλη συνοικία της Χάμα σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Άλλοι εννέα σκοτώθηκαν από τον στρατό σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Χάμα, επίκεντρο του εξέγερσης εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένει μικρή ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ εν αναμονή της ολοκληρωμένης αποστολής του Οργανισμού, η οποία θα εποπτεύσει την εφαρμογή της εκεχειρίας. Η αποστολή θα αναλάβει το έργο της την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά το ότι οι ειδήσεις από την κατάσταση στη χώρα και οι εκκλήσεις αν μη τι άλλο για πίεση προς το καθεστώς Άσαντ να τερματιστούν οι σφαγές δεν παύουν, η διπλωματία εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς.

Η γαλλική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, εκτιμά για τη Συρία ότι ως προς το πλάνο του Κόφι Ανάν, μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, «έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές παραχωρήσεις». Παράλληλα, επιδιώκει να αναπτυχθούν οι 300 παρατηρητές σε 15 ημέρες και όχι τρεις μήνες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «στιγμή της αλήθειας» τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από τον Ανάν στις 5 Μαΐου. «Το καθεστώς της Δαμασκού δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», είπε ακόμη.

Στο μεταξύ η Ένωση των Σύρων Δημοσιογράφων εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του δημοσιογράφου και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάζεν Νταρουίς, που κρατείται από τις 16 Φεβρουαρίου.

Ο Νταρουίς, επικεφαλής του συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την

Ελευθερία της Έκφρασης, κρατείται στην απομόνωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας.

«Η κατάσταση της υγείας του έχει χειροτερέψει», προσθέτει χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις καταδικάζοντας «έντονα την αυθαίρετη κράτησή του και την αναγκαστική εξαφάνισή του», καθώς και την κράτηση τεσσάρων ακόμη συναδέλφων του.

Ο Νταρουίς συνελήφθη μαζί με ακόμη 13 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η μπλόγκερ Ραζάν Γαζάουι, από τα γραφεία του συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης στη Δαμασκό. Μόνο κάποιοι από τους ακτιβιστές έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

* Σε μία άλλη εξέλιξη οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν βρήκαν στρατιωτικό υλικό σε φορτηγό πλοίο με σημαία της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα που μια εβδομάδα νωρίτερα είχε κληθεί να ελλιμενιστεί σε τουρκικό λιμένα για να ελεγχθεί ως ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Συρία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook