Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί την μοναδική ασπίδα έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5% - 10% των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ακόμη κι εάν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού και η Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λοιμωξιόλογος, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας .

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2010, δηλώθηκαν συνολικά 531 κρούσματα της νόσους. Τα περισσότερα εμφανίστηκαν σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών.

Σημαντικά βήματα πρόληψης

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το βασικότερο μέτρο πρόληψης έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ο εμβολιασμός. Τον τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο.

Το εμβόλιο ενδείκνυται για την ενεργή ανοσοποίηση εφήβων (ηλικίας άνω των 11 ετών) και καλύπτει τις τέσσερις βασικότερες οροομάδες .Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο έχει πάρει άδεια για να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας από δύο ετών και άνω.

«Ανάλογη έγκριση αναμένεται να δοθεί σύντομα και για την Ελλάδα», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια και προσφέρει μακρόχρονη προστασία.

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

Στις 4 πρώτες ώρες:

- πυρετός
- λήθαργος
- πόνος στα μάτια
- άρνηση λήψης τροφής
- μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος

21-15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:

- εξάνθημα (δεν εξαφανίζεται με την πίεση)
- φωτοφοβία
- αυχενική δυσκαμψία

15-24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:

- μη αίσθηση του χώρου
- σηπτικό σοκ

real.gr