Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν διαβεβαιώνει ότι θα ψηφίσει το Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμώντας ότι η εκλογή του σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ θα εξέθετε τη Γαλλία σε «κινήσεις των κύκλων της διεθνούς κερδοσκοπίας».

«Θα ψηφίσω τον Σαρκοζί», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο γαλλικό Τύπο, υπογραμμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα «στην εύκολη λύση ή στην ανάταξη (της οικονομίας)».

«Μια πολιτική ευκολίας», την οποία ενστερνίζεται ο σοσιαλιστής υποψήφιος θα μας οδηγούσε σε περιπέτεια και θα μας εξέθετε σε κινήσεις των κύκλων της διεθνούς κερδοσκοπίας», εκτιμά ο ντ΄Εστέν.

Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Σαρκοζί είναι «πιο αξιόπιστος για την ανάταξη της χώρας» και ότι «οι τελευταίες αποφάσεις που έλαβε μάς επιτρέπουν να ελπίζουμε σε έξοδο από την κρίση»".

Ο ντ' Εστέν, ο οποίος είχε υποστηρίξει το Σαρκοζί και το 2007, διατυπώνει ωστόσο και επικρίσεις για το σημερινό πρόεδρο.

«Ο Νικολά Σαρκοζί δεν είχε ούτε την πείρα, ούτε την ευκαιρία που είχα εγώ να μπορέσω να παρακολουθήσω για επτά χρόνια την προεδρία που άσκησε ένας μεγάλος πολιτικός, ο στρατηγός ντε Γκωλ», επισημαίνει.

Ερωτηθείς για το ποσοστό που συγκέντρωσε η Μαρίν Λε Πεν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίζεται επιεικής όσον αφορά την οικειοποίηση από το UMP σημαντικών θεμάτων της ακροδεξιάς.

«Το σημαντικό φαινόμενο είναι το τέλος της δαιμονοποίησης των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου», αναφέρει.