Η μόλις δύο μηνών κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης κατά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε εν μέσω μεγάλης λαϊκής οργής και κινητοποιήσεων για τη σκληρή λιτότητα και τα κρούσματα διαφθοράς καθώς και για έλλειψης διαφάνειας. Συνεπώς, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου καλείται να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, χωρίς όμως να είναι σίγουρο το αν η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι σύντομη, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας.

Η αντιπολίτευση υπέβαλε την πρώτη πρόταση μομφής κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου, καταγγέλλοντας ότι έχει μετατραπεί σε απειλή για το λαό της χώρας μέσα σε ένα σκηνικό λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, εξυπηρέτησης συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων και ρουσφετολογίας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, πολιτικός σύμμαχος του Ουνγκουρεάνου, καλείται να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ έχει ήδη καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβουλεύσεις.

Η κυβέρνηση υπό τον Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου κατηγορήθηκε κυρίως για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, για εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω της διαχείρισης και κατασπατάλησης δημοσίων πόρων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η κυβέρνηση υπέκυψε σε εκβιασμούς ομάδων συμφερόντων, αποδέχθηκε την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και παραχώρησε άδειες εκμετάλλευσης σημαντικών πόρων χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς διαφάνεια, παραβιάζοντας τους νόμους. Και όλα αυτά μέσα σε δύο μήνες.

Η κυβέρνηση κατηγορείται, επίσης, ότι διέθεσε ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κομματική πελατεία. Στην πρόταση μομφής γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις \”με τις οποίες μόνον η πολιτική πελατεία ωφελείται\”, όπως οι συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία Chevron για διερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη Ντομπρογκέα (στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρουμανίας).

Σε ότι αφορά τα της διαδικασίας, για την πτώση της κυβέρνησης χρειάζονται 231 ψήφοι υπέρ της πρότασης μομφής, και κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής στην ουκρανική Βουλή συγκεντρώθηκαν 235. Εκτός από τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης την πρόταση μομφής ψήφισαν τρεις βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) και ένας γερουσιαστής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PDL) ήταν απόντες.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από την ψηφοφορία ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου έκανε λόγο για έλλειψη επιχειρημάτων στην πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το Κόμμα του.

\”Η πρόταση μομφής είναι στραμμένη στο παρελθόν, όχι στο μέλλον, δεν εμπεριέχει καμία ιδέα, αλλά καταστρέφει όσα έχουμε καταφέρει με προσπάθειες πολλών χρόνων\” ανέφερε. Επίσης ανέφερε πως \”ήταν τιμή μου που ηγήθηκα της κυβέρνησης. Είμαι ικανοποιημένος, επειδή το μικρό χρονικό διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός κατάφερα να κάνω ότι ήταν αναγκαίο για τη Ρουμανία\”.

Στον αντίποδα, η Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων (USL) την οποία συγκροτούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το Συντηρητικό Κόμμα (PC), είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως τόνισε ο Βίκτορ Πόντα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Πόντα ανακοίνωσε ότι η Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων τον πρότεινε για πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, κάλεσε πριν από λίγο στο Μέγαρο Κοτροτσένι τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για διαβουλεύσεις και όπως είναι προφανές, αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL), Εμίλ Μποκ δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής θα διαγραφούν de jure από το PDL. \”Δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση\” ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook