Για την κατάργηση σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν ακόμα για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ που έχουν εισέλθει ή θα εισέλθουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης, δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη πριν από λίγες ημέρες στην Κομισιόν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σε τροχιά αποκρατικοποίησης είναι 11 εισηγμένες και 13 μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, πολλοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν ειδικά εργασιακά προνόμια (αυτόματες μισθολογικές αυξήσεις, υπερωρίες, εκτεταμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμβάσεις, επιδόματα κ.λπ.) που απορρέουν από συλλογικές συμβάσεις που διατηρούνται και μετά την ιδιωτικοποίηση «θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, καθώς εκτίθενται σε υψηλό ανταγωνισμό με μικρό περιθώριο για την προσαρμογή του κόστους».

Η κυβέρνηση λέει ότι «αυτά τα κληρονομημένα συμβόλαια θα αναθεωρηθούν με σκοπό την προώθηση νέων συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που λαμβάνουν υπόψη τη συνολική οικονομική κατάσταση και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των τριετών επιχειρηματικών σχεδίων των ΔΕΚΟ, ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου, προβλέπονται περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και νέα επώδυνα, για τους καταναλωτές, μέτρα στο μέτωπο των εσόδων, από αυξήσεις εισιτηρίων και κομίστρων στα μέσα μεταφοράς.

Αυτές οι αλλαγές προβλέπεται να εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2013, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επισπευσθούν, καθώς αναζητούνται πρόσθετα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook