Η Ευρώπη αλλάζει ρότα, αφήνοντας στην άκρη το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων -ύψους 200 δισ. ευρώ- με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το επιβεβαίωσε εξάλλου και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας προχθές: «Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής».

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν ευρωπαϊκές πηγές στην «El Pais», το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις 200 δισ. ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Αναφορικά με τους τρόπους χρηματοδότησης, δύο θεωρείται πως είναι οι εναλλακτικές της ΕΕ.

Ο πιθανότερος τρόπος, λέει το δημοσίευμα, είναι ένας «χρηματοοικονομικός συνδυασμός» που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ιδιωτικά κεφάλαια

Ειδικότερα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF, προκειμένου να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την ΕΤΕπ και θα χρησιμεύσουν ως «εγγύηση για σχέδια δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών».

Στην περίπτωση αυτή, «εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα εγγυημένα από την ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών», σημειώνει η «El Pais».

Η δεύτερη επιλογή είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ από τις χώρες-μέλη με 10 δισ. ευρώ. Ο τρόπος αυτός χαρακτηρίζεται λιγότερο πιθανός στο δημοσίευμα, ωστόσο έχει υποστηριχθεί ανοιχτά από την Ανγκελα Μέρκελ.

Το εν λόγω «σχέδιο Μάρσαλ» εκτιμάται πως θα παρουσιαστεί σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πιθανότατα πριν από την προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο με αντικείμενο την ανάπτυξη, έχει κάνει ήδη γνωστό ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι:

«Μετά τις ισχυρές πιέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί τώρα σε μέτρα προτεραιότητας τα οποία θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί τη βάση στην οποία θα πρέπει να αναπτύξουμε τους στόχους για την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Ρομπάι προ ολίγων ημερών.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook