Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μηνύσει την ιστοσελίδα ενημέρωσης Mediapart γιατί δημοσίευσε ένα έγγραφο, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε "πλαστό", για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη του συνταγματάρχη Καντάφι της προεκλογικής του εκστρατεία του 2007.

"Θα καταθέσουμε μήνυση κατά του Mediapart. Το έγγραφο αυτό είναι ένα χονδροειδές ψέμα, τα δύο πρόσωπα στη Λιβύη που είχαν αναλάβει την αποστολή του εγγράφου αυτού και την παραλαβή του το διέψευσαν", δήλωσε ο Σαρκοζί, υποψήφιος των προεδρικών εκλογών, στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διευκρινίζοντας ότι η μήνυσή του θα κατατεθεί "πριν από το τέλος" της προεκλογικής εκστρατείας.

"Δεν είναι όλα το ίδιο. Υπάρχει μια ηθική, αυτοί που ψεύδονται, αυτοί που φυγοδικούν πρέπει να καταδικάζονται από τη δικαιοσύνη" πρόσθεσε. "Η προεκλογική εκστρατεία δεν μπορεί να τα δικαιολογεί όλα", πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Η ιστοσελίδα Mediapart δημοσίευσε το Σάββατο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Μούσα Κούσα, ο πρώην επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών που ζει εξόριστος στη Ντόχα, αναφέροντας ότι το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε δεχτεί το 2006 να χρηματοδοτήσει "με 50 εκατομμύρια ευρώ" την εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Μπασίρ Σάλεχ, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αφρικανικών Επενδύσεων της Λιβύης φέρεται να είχε λάβει το έγγραφο αυτό.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι δήλωσαν ότι το έγγραφο είναι πλαστό. "Όλες αυτές οι ιστορίες είναι παραποιημένες", δήλωσε ο Κούσα. "Είναι σαφές ότι όλα όσα λέγονται είναι αβάσιμα", πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μπασίρ Σάλεχ, πρώην διευθυντής του γραφείου του Καντάφι, που βρίσκεται στη Γαλλία, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Πιέρ Χαΐκ, εξέφρασε "τις πιο ρητές επιφυλάξεις για τη γνησιότητα του εγγράφου που δημοσίευσε η Mediapart". "Σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι ουδέποτε ήταν ο παραλήπτης ενός τέτοιου εγγράφου", πρόσθεσε ο δικηγόρος του.

Το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου, στον οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ προηγείται του Σαρκοζί.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι η δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί του θέματος. "Αν το έγγραφο είναι πλαστό, τότε η ιστοσελίδα θα καταδικαστεί. Αν δεν είναι πλαστό, τότε λοιπόν θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Σoσιαλιστής υποψήφιος αρνήθηκε κάθε σχέση με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, την οποία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν "μαγαζάκι χρηματοδοτούμενο από πλούσιους φίλους" του Φρανσουά Ολάντ.