Απολύτως κανένας κίνδυνος από διοξίνες που πρόσφατα εντοπίστηκαν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης δεν συντρέχει από την κατανάλωση ντόπιων χοιρινών, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδας, με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο με την τοξική διοξίνη που εντοπίστηκε σε ζωοτροφές και κρέατα στη Γερμανία.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει σε επιστολή της ότι: «τα χοιρινά που παράγονται στην Ελλάδα διατρέφονται με δημητριακά και δεν χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα από βιομηχανίες επομένως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από διοξίνες που πρόσφατα εντοπίστηκαν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και συνιστούμε στους καταναλωτές επιμόνως να ζητάνε ντόπιο χοιρινό κρέας.»

Στο μεταξύ οι αρχές στην Κάτω Σαξωνία (Γερμανία) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι χοιρινό κρέας από εκτροφείο εμφάνισε επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων και ότι αρκετά ζώα σφαγιάστηκαν και το κρέας καταστράφηκε.

Δείγματα χοιρινού κρέατος από άλλο εκτροφείο εμφάνιζαν επίπεδα διοξίνης πολύ κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τις κρατιδιακές αρχές.

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν τα αίτια της μόλυνσης και ειδικά το εάν και κατά πόσον οι ζωοτροφές και τα συμπληρώματα που διέθετε η εταιρεία Harles & Jentzsch περιείχαν λιπαρά οξέα που προορίζονταν για την βιομηχανία παραγωγής χάρτου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν προχθες Δευτέρα ότι μολυσμένα προϊόντα εξήχθησαν στη Γαλλία και τη Δανία. Η Νότια Κορέα επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Γερμανία λόγω της υπόθεσης ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνει μέτρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook