Στο χρηματιστήριο, όπως και στην καθημερινή οικονομική ζωή, έχει σημασία αν ο καθένας αγοράζει τo 1 ευρώ ( αξία ) με έκπτωση δηλαδή 70 ή 80 λεπτά. Όσο κι αν είναι κρίσιμο ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές της 6Ης Μαϊου και ποιες λύσεις θα επιλέξει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (από κοινού με το EFSF), αυτό που μετρά είναι ότι, από τις πέντε ελληνικές τράπεζες που εμφάνισαν ζημίες μόνο μια τράπεζα ( Alpha Bank ) θα έχει την δυνατότητα να δώσει τις μετοχές της αύξησης κεφαλαίου με έκπτωση ( discount ), όπως επισημαίνει έγκυρος χρηματιστής στο business Stories.

Αυτό άλλωστε υποδεικνύει η κοινή λογική, αλλά και τα αμείλικτα μαθηματικά. Μ άλλα λόγια , δεν έχουν καμία σημασία οι τιμές στην οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου όπως υποστηρίζουν αρκετοί, αλλά το γεγονός εάν η προσφερθείσα αξία της μετοχής θα είναι με έκπτωση ( discount ) ή υπερτίμηση ( premium). Όπως προσθέτει ο ίδιος χρηματιστής, οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερα κίνητρα στους μετόχους προκειμένου να έχουν ενδιαφέρον οι μέτοχοι να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, το βέβαιο είναι ότι, το μίνιμουμ των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες είναι το 80-100% των ζημιών που εμφάνισαν. Μετά τις ανακοινώσεις των ζημιών από τις 5 ελληνικές Τράπεζες ( συν την Αττικής), η Alpha bank με ίδια κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ευχερέστερη θέση, ενώ ακολουθεί και η Eurobank ( 875 εκατ. ευρώ) , ενώ Εθνική και Πειραιώς εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Όπως επισημαίνει επίσης και ο αναλυτής της Merit Aχεπευ κ. Νίκος Χριστοδούλου «Αποτέλεσμα των μεγάλων ζημιών είναι τα αρνητικά πρωτοβάθμια κεφάλαια που εμφανίζουν οι τρείς από τις πέντε τράπεζες, αν αφαιρεθούν οι κρατικές ενισχύσεις μέσω προνομιούχων μετοχών και του ΤΧΣ, ενώ η Alpha Bank εμφανίζει θετικά αλλά λίγο πάνω από το 0». Το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης διαθέτει 18 δις. ευρώ για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες, ωστόσο αυτό δεν είναι το οριστικό ποσό που θα δώσει καθώς μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας ενώ θα πρέπει να καλυφθούν οι ζημιές για το 2012 σ ότι αφορά τις επισφάλειες που έχουν προκύψει από την Blackrock.

Προς αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ

«Αν ισχύσει τελικά το όριο της συμμετοχής του 10% ( 90% από το ΤΧΣ) με τα ως τώρα δεδομένα οι ΑΜΚ θα πρέπει να είναι γύρω στα 2 δις ευρώ. Ειδικότερα, για την Εθνική θα χρειαστούν περίπου 760 εκ., για την Πειραιώς 550 εκατ, για τη Eurobank 460 εκατ. και για την Alpha Bank 210 εκ.» σχολιάζει ο κ.Χριστοδούλου. Αυτά τα νούμερα- όσο δύσκολο κι αν είναι να συγκεντρωθούν και να προσελκύσουν τους Έλληνες και ξένους επενδυτές- δεν είναι απαγορευτικά, ενώ αρκετές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ήδη κινήσεις μείωσης του χρέους ( επαναγορά υβριδικών ομολόγων ) και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ( Eurobank ) προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια που λείπουν.

 Όπως αποκαλύπτει επενδυτικός τραπεζίτης που συμμετέχει στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης το Efsf πέραν των γενικών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες ( 9 ή 10% των εποπτικών κεφαλαίων- αντιμετώπιση των ζημιών από την Blackrock) έχει στην διάθεση του 10 διαφορετικές δυνατότητες για τις αυξήσεις κεφαλαίου μέσω των δικαιωμάτων, των Cocos. Μια παράμετρος η οποία διαφεύγει της προσοχής πολλών είναι ότι- παρόλο που θα είναι δύσκολο να αποπληρωθούν τα κεφάλαια για τις κοινές μετοχές του δημοσίου – από την διαδικασία το κράτος, αλλά και το Efsf θα πρέπει να καταγράψουν κέρδη και υπεραξίες στα 2-3 επόμενα χρόνια. Γι αυτό έχει σημασία ο τεχνικός τρόπος των αυξήσεων κεφαλαίου. Όσο λιγότερα χρήματα απαιτηθούν για τις τράπεζες, τόσο καλύτερα θα είναι για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Το επιτυχημένο μοντέλο της Citigroup η οποία αποπλήρωσε γρήγορα το αμερικανικό δημόσιο προσφέρει τον τρόπο. Αν και πολλοί- ακόμη και στην Ελλάδα – θεωρούσαν ότι η μετοχή της Citigroup θα παρέμενε για χρόνια στα 1,5 – 2 δολάρια, η τράπεζα σε λιγότερο από 2 χρόνια αποπλήρωσε το αμερικανικό ταμείο και συνέχισε την πορεία της.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook