Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατόρθωσαν να έλθουν σε συμφωνία για την θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων για τις τράπεζες, κυρίως εξαιτίας της βρετανικής αντίστασης, και τώρα πρόκειται να συζητήσουν εκ νέου στην επόμενη συνάντηση στις 15 Μαΐου.

Μετά από 16 ώρες, οι συνομιλίες που έληξαν νωρίς σήμερα το πρωί, σκάλωσαν στο πότε οι χώρες μπορούν να κάνουν πιο αυστηρούς τους τραπεζικούς κανονισμούς και να αυξάνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΕ για το πόσο κεφάλαιο πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες.

Μια πρόταση της Δανίας, που έχει και την προεδρία της ΕΕ, ήταν να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν την προστασία από τα ρίσκα κατά 5% έναντι της εγχώριας και μη ευρωπαϊκής έκθεσης.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne ήταν μία από τις πιο ηχηρές φωνές που ήταν υπέρ του να αποκτήσουν την επιπλέον ευελιξία οι κυβερνήσεις.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, αψηφώντας μια προειδοποίηση χθες από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, ότι ενδεχόμενη αποτυχία κατάληξης σε μια συμφωνία ήδη από τη χθεσινή συνάντηση, «θα ήταν επικίνδυνη».

Εάν δεν επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση στις απόψεις, τότε η απόφαση θα ληφθεί με πλειοψηφία. Η συμφωνία των υπουργών θα λειτουργήσει σα βάση για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν αργότερα στο μήνα.

Η ΕΕ έχει διορία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013 για την υιοθέτηση των κανόνων που συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook