Με το στοιχείο του Αέρα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του φετινού Καρναβαλιού, το Ρέθυμνο ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, που θα απελευθερώσει άνεμο θετικής ενέργειας και θα διώξει τη μιζέρια και την κατήφεια από όλους.

Με το μήνυμα αυτό, το κέφι σαν αντίδοτο στην οικονομική κρίση, το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι υπόσχεται να παρασύρει όλους όσους βρεθούν αυτό το τριήμερο στην πόλη, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Μεγάλης Παρέλασης, σε ένα ξέφρενο πανηγύρι χαράς και κεφιού.

Το Καρναβάλι του Ρεθύμνου, κλείνει το μάτι σε ένα αιώνα περίπου ζωής και η φήμη του ταξιδεύει πια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με δύο από τους πρωταγωνιστές της οργανωτικής Επιτροπής, την κ. Πέπη Μπιρλιράκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού, και με τον κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, Πρόεδρο της Καρναβαλικής Επιτροπής, γα να μάθει και να μεταφέρει σε εσάς το μυστικό της επιτυχίας του.

Είναι άραγε ο εθελοντισμός που το κάνουν το μοναδικό Καρναβάλι που φτιάχνεται μόνο από τις ομάδες του, είναι η συνεργασία και η σύμπραξη όλων των Ρεθυμνιωτών, είναι άραγε στο DNA του Ρεθυμνιώτη ο ρυθμός του Καρναβαλιού που περνάει σαν σκυτάλη ζωής από γενιά σε γενιά ή μήπως είναι όλα αυτά μαζί;

Συνέντευξη με την κ. Πέπη Μπιρλιράκη Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Τουρισμού

\"\"Μετά από ένα μήνα περίπου καρναβαλικών εκδηλώσεων, θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο είστε ευχαριστημένη με την μέχρι τώρα συμμετοχή και ανταπόκριση του κόσμου.

Εξαιρετικά. Η ανταπόκριση του κόσμου πρέπει να πω ότι ήταν πραγματικά πέρα από τις φετινές πεποιθήσεις. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή λόγω της κρίσης και της κατήφειας που έχει ο κόσμος αυτήν την εποχή, πιστεύαμε το θέμα καρναβάλι, το θέμα εκδηλώσεις γενικά θα είχε πιο υποτονική αποδοχή.

Όμως είναι ακόμα πιο δυνατό από κάθε άλλη χρονιά. Φανταστείτε ότι την ημέρα της τσικνοπέμπτης, είχε άστατο καιρό, έβρεχε καρεκλοπόδαρα και παρόλα αυτά μικροί μεγάλοι είχαν ξεχυθεί στο δρόμο, που πραγματικά μας έκανε έκπληξη το πόσο επέμενε ο κόσμος να γιορτάσει.

Όλες οι άλλες μέρες, από την πρώτη στιγμή των προπομπών, που έγιναν αρκετοί φέτος σε όλη την περιφέρεια του Καλλικρατικού Δήμου μας, μέχρι σήμερα πρέπει να πω ότι ήταν πολύ συγκινητική η προσέλευση του κόσμου σε όλα, η ποιότητα των εκδηλώσεων, η ζεστασιά και η ζωντάνια που αγκάλιασε ο κόσμος τις εκδηλώσεις, ακόμα περισσότερο από κάθε χρόνο.

Νομίζετε ότι ακριβώς η οικονομική κρίση και τα προβλήματα του κόσμου, είναι αυτό που τον έβγαλαν ίσως έξω με περισσότερη θέρμη για να συμμετέχει;

Έτσι το εξηγούμε και εμείς. Είναι η αντίδραση του κόσμου σε αυτό που λέγεται οικονομική κρίση και μιζέρια.

Η θεματική του φετινού καρναβαλιού είναι ο \”Αέρας\”. Θέλετε να μας πείτε ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε φέτος

Με το φετινό θέμα κλείνει ένα κύκλος μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος. Πριν από τέσσερα χρόνια ξεκινήσαμε με τη φωτιά, συνεχίσαμε με το νερό, τη γη και φέτος με τον αέρα. Αέρας- αιθέρας που ενώνει όλα τα άλλα στοιχεία.

Ένα από τα μηνύματα που δίνουμε είναι όχι στα σπρέι που μολύνουν τον αέρα μας. Ο Αέρας, είναι ένα στοιχείο της φύσης που πραγματικά χρειάζεται την προστασία μας, νομίζουμε ότι πρέπει να τιμηθεί, να αναφερθεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να τονίσουμε σε παιδιά και μεγάλους το πώς πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον και τον αέρα που αναπνέουμε.

Αν το πάρουμε και από μια σημειολογική άποψη, ή μια πιο ψυχαγωγική, ο αέρας είναι αυτός που μπορεί να μας δώσει την έμπνευση και να πάρει μακριά τις ανησυχίες, τη μιζέρια, την κατήφεια και να φυσήξει φρέσκος αέρας με μια επιπλέον ευαισθητοποίηση, ψυχαγωγία και καλή διάθεση για όλους μας.

Οπότε και στους επισκέπτες του Καρναβαλιού θέλετε να δώσετε αυτό το μήνυμα. Έχετε υπολογίσει πόσοι περίπου θα είναι οι επισκέπτες στο φετινό Καρναβάλι;

Θα πρέπει να σας πω ότι περιμένουμε τον ίδιο αριθμό όπως και πέρυσι, τουλάχιστον.

Από τα μηνύματα που παίρνουμε από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, τα λεωφορεία από όλη την Κρήτη, τις κρατήσεις των πλοίων και αεροπλάνων από Ελλάδα και Κύπρο καθώς και τα τηλέφωνα των ενδιαφερομένων, υπολογίζουμε ότι στο Ρέθυμνο θα έρθουν γύρω στις 50.000 με 60.000 επισκέπτες, που θα παρακολουθήσoυν το τελευταίο τριήμερο των εκδηλώσεων, θα συμμετέχουν από κοντά.    

\"\"Αυτό σημαίνει ότι το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι έχει μείνει πολύ ψηλά και δυνατά στη συνείδηση του Κόσμου. Θέλετε να μας πείτε ποιό πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

Ξεκίνησε σε μια μικρή πόλη, σε μια μικρή κοινωνία αλλά πολύ δεμένη. Από το 1914, οι προπάππους μας ξεκίνησαν να κατασκευάζουν άρματα, να κυκλοφορούν στην πόλη, να κάνουν καντάδες και να αναβιώνουν τα παραδοσιακά μας έθιμα.

Είναι στο DNA του Ρεθυμνιώτη ο εορτασμός της Αποκριάς. Είναι μια μικρή κοινωνία πολύ δεμένη που της αρέσει να συμπράττει, να συνεργάζεται και να κάνουν ποιοτικές δράσεις.

Ο κάθε Ρεθυμνιώτης το περνάει και στην οικογένεια, και στα παιδιά του και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Έχει μέσα του το μήνυμα του Καρναβαλιού σαν μια σύμπραξη ολόκληρης της κοινωνίας, είναι η ευκαιρία του να βρεθεί σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον που τους ενώνει όλους.

Όλο αυτό έχει ωριμάσει και το μοιραζόμαστε με όλους τους άλλους Κρήτες και με όλη την Ελλάδα θα έλεγα.

θέλω να μου πείτε γενικά, και με την ιδιότητά σας ως εντεταλμένη Σύμβουλος στο Δήμο σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, αν σκέφτεστε να εντάξετε το Καρναβάλι σε μια γενικότερη πολιτική που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του Ρεθύμνου και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, που θα κάνει το καρναβάλι τουριστική ατραξιόν για το Ρέθυμνο;

Ήδη το έχουμε εντάξει και δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια πολύ πάνω σε αυτό. Ελπίζουμε, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι τελικά θα τα καταφέρουμε το Καρναβάλι θα είναι ο πρώτος πόλος έλξης, τουριστικά, για όλη τη χρονιά.

Η περιβόητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που θέλουμε να επιτύχουμε θα ξεκινάει από την περίοδο του Καρναβαλιού.

Σε αυτό έχουμε δουλέψει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, έχουμε μιλήσει με μεγάλους tour operators του εξωτερικού, τώρα τελευταία μιλάμε με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για να μπορέσουμε να κάνουμε πακέτα τουριστικά, και να δημιουργήσουμε αυτόν τον πολιτιστικό τουρισμό που θα είναι η πρώτη αναφορά του χρόνου στο καρναβάλι και θα συνεχιστεί και όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο περισσότερο για αυτό, είπατε για επαφές που κάνετε με το εξωτερικό.

Από το γραφείο πολιτισμού και τουρισμού, δίνουμε το πρόγραμμα συγκεντρωμένο. Υπάρχει μια πάγια θέση η οποία κάνει αναφορά όλων των πολιτιστικών δρώμενων της χρονιάς, με ναυαρχίδα το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, προς όλες τις κατευθύνσεις, τους Σκανδιναβούς, τους Άγγλους, τους Γερμανούς, τους Ρώσους.

Ήδη και με την Κίνα, βρισκόμαστε σε ιστιοσελίδα τους σαν \”Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι\”. Μετά από συζητήσεις και επαφές μαζί τους, ενδιαφέρονται πάρα πολύ, κατέχουν καλά το αντικείμενο Καρναβάλι από τη δική τους τη χώρα και την παράδοσή τους και έτσι ζήτησαν να έχουν συνεργασία μαζί μας πάνω σε αυτό το θέμα.

Επίσης να σας πω ότι έχουμε γίνει μέλος στο παγκόσμιο ιστότοπο των καρναβαλικών πόλεων, όπως είναι και η Πάτρα και μέσα από αυτό περνάμε και το δικό μας το Καρναβάλι σε όλα τα μέρη του Κόσμου.

Μιλήσατε πριν για το ομαδικό πνεύμα που επικρατεί μεταξύ των Ρεθυμνιωτών σε ότι αφορά το Καρναβάλι. Θέλω να μου πείτε αν έχετε κάνει κάποιες συστάσεις στους καταστηματάρχες και πόσο είναι συνεργάσιμοι με το Δήμο.

    \"\"

Πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους καταστηματάρχες. Έχουμε τη στήριξή τους, είναι χορηγοί του καρναβαλιού, προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή συνέχεια και να έχουμε τη συνεργασία που έχει να κάνει και με την αισχροκέρδεια και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε και με την κοινή προβολή και προώθηση. Η διοργάνωση πια έχει φτάσει σε τέτοια ωριμότητα, έχει εντάξει όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, στη διοργάνωση και στην αρωγή για τη διεξαγωγή του Καρναβαλιού.

Τα τελευταία δύο χρόνια και ο εμπορικός σύλλογος είναι στο πλάι μας με την απόφασή τους, οι καταστηματάρχες να κρατήσουν τα εμπορικά καταστήματα ανοικτά την ημέρα του Σαββάτου, κλείνουν λίγο πριν τη νυχτερινή παρέλαση για να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες που έχουν κατακλείσει την πόλη να βρουν μια πόλη ολοζώντανη.

Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση με αναφορά στην οικονομική κρίση. Θέλω να μου πείτε από την πλευρά σας, αν έγιναν οικονομικές περικοπές στη διοργάνωση του φετινού καρναβαλιού.

Όχι δεν έγιναν περικοπές, αυτό που έγινε είναι μια προ προσεκτική προσέγγιση των τιμών. Οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια έχουν προσέξει πολύ τις τιμές τους, για τους επισκέπτες ξέροντας σε πόσο δύσκολη οικονομική θέση είναι ο κόσμος. Και οι ομάδες έχουν προσέξει τις τιμές των στολών τους, είναι σε πιο χαμηλές τιμές από άλλες χρονιές.

Τελειώνοντας θέλετε να προσθέσετε κάτι για το καρναβάλι, να δώσετε μια πρόσκληση από την πλευρά σας σε όσους θέλουν να συμμετέχουν και την τελευταία στιγμή να πάρουν την απόφαση να έρθουν στο Ρέθυμνο για το Καρναβάλι;

Έχουμε μπροστά μας ένα τετραήμερο γεμάτο χαρά. Πιστεύω, ότι ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες το χρωστάμε στον εαυτό μας, μια τέτοια περίοδο, να προσφέρουμε έναν αέρα ξεγνοιασιας.
Ο αέρας αυτός βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Σας καλούμε λοιπόν, αυτό το Καρναβάλι που πραγματικά είναι δια χειρός Ρεθύμνου, να το μοιραστείτε μαζί μας.


Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου Πρόεδρο Καρναβαλικής Επιτροπής

\"\"Στο μήνυμά σας καλείται τον κόσμο «να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου που θα απελευθερώσει άνεμο θετικής ενέργειας». Θα θέλατε να μου πείτε αν το κέφι είναι αντίδοτο στην κρίση και αν αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στο φετινό καρναβάλι;

Φυσικά και αυτό είναι, όλο το κίνητρο και όλη η ιστορία με το θέμα μας φέτος είναι αυτό. Ο άνεμος να διώξει την κακή ενέργεια που υπάρχει πάνω μας και να μπορέσουμε να δούμε λίγο αισιόδοξα τα πράγματα. Είναι λίγο δύσκολο αυτήν την περίοδο, με όλα αυτά που βαραίνουν την πόλη μας, τις άλλες πόλεις και όλους τους ανθρώπους. Αλλά αν τα δούμε όλα με θετική σκέψη τότε όλα γίνονται καλύτερα και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Θα ήθελα να μας αποκαλύψετε τι θα δούμε στη μεγάλη παρέλαση των Καρναβαλιστών. Από πού εμπνέονται κυρίως οι στολές και τα άρματα, ποια είναι τα γεγονότα της επικαιρότητας και τα πρόσωπα που σατιρίζονται;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα πολύπλευρο καρναβάλι. Πέρα από τη θεματική, που σαν κεντρικό θέμα φέτος έχει τον άνεμο, και τα άρματα σχεδιάζονται γύρω από αυτό, οι καρναβαλιστές ασχολούνται πάντα με τα τελευταία τεκταινόμενα που συμβαίνουν στην Ελλάδα καθώς επίσης και τα πολιτικά δρώμενα της πόλης μας. Σατιρίζουν τους πολιτικούς μας, σατιρίζουν την κρίση, σατιρίζουν πάρα πολύ την Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό μας.

Αλλά όλη αυτή η σάτιρα γίνεται στα πλαίσια του καρναβαλιού. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι πηγάζει μέσα από την έμπνευση καρναβαλιστών που έχουν καρναβαλική συνείδηση οπότε όλα είναι καλοπροαίρετα.

\"\"Με δεδομένο ότι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα και ανταγωνίζεται περιοχές με παράδοση στο Καρναβάλι, θέλετε να μας πείτε ποιό νομίζετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

Ο εθελοντισμός μας. Ίσως να είναι το μοναδικό καρναβάλι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που δημιουργείται από τις ίδιες του τις ομάδες. Ξεκινάμε και δουλεύουμε πάρα πολύ καιρό, έχοντας το Δήμο σαν βοηθό μας, όχι σαν καθοδηγητή μας. Οι ομάδες είναι αυτές που δημιουργούν τα πάντα, από τη μικρότερη λεπτομέρεια του προγράμματος, μέχρι την υλοποίηση όλων των πάρτι, των κατασκευών, βοηθάνε στα πάντα ακόμα και στη διακόσμηση της πόλης.

Είμαστε μια ομάδα που διασκεδάζουμε για τρεις μήνες όλοι μαζί. Ακούγεται τρελό αλλά όντως ισχύει. Όλοι οι εθελοντές είμαστε μια μεγάλη παρέα, άσχετα αν ανήκουμε στην ίδια καρναβαλική ομάδα ή όχι.

Κάποιος ο οποίος δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στο καρναβάλι, δεν συμμετέχει σε κάποιο άρμα, μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί ανάμεσα στους καρναβαλιστές;

Βεβαίως και μπορεί. Υπάρχει το καρναβαλικό γραφείο που λειτουργεί σχεδόν 24 ώρες την ημέρα το τελευταίο τετραήμερο, από την Παρασκευή. Μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς, στα τηλέφωνα του γραφείου, που υπάρχουν στο site και στα προγράμματά μας, και εμείς θα τον φέρουμε σε επαφή με ομάδες που έχουν ακόμα εκκρεμότητες σε στολές. Έτσι μπορεί κάποιος να πάρει μέρος στο Καρναβάλι, έστω και την τελευταία στιγμή.

Καταλήγοντας, σε όσους δεν γνωρίζουν το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι θέλετε να τους πείτε δυο λόγια, να τους το συστήσετε και με αυτόν τον τρόπο να απευθύνεται μια πρόσκληση σε όσους σκέφτονται ακόμα να παρευρεθούν στο Καρναβάλι;
;
Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο αυτό που έχουμε να πούμε είναι το εξής: πολλά χρόνια τώρα κάνουμε το καρναβάλι που ξέρουμε τι σημαίνει για εμάς τους Ρεθεμνιώτες. Παρόλα αυτά μπορούμε να υποσχεθούμε πως ο οποιοσδήποτε έρθει στο Ρέθυμνο, αυτό το τετραήμερο του καρναβαλιού, μπορεί να έρθει σε μια πόλη σαν φιλοξενούμενος αλλά θα νιώθει 100% σαν να βρίσκεται στον τόπο του. Θα περάσει καλά, θα γίνει ένα με τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, όταν πηγαίνεις κάπου να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook