Ο στρατός της Αιγύπτου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Καΐρου, στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Άμυνας, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα σε στρατεύματα και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ένας στρατιωτικός και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 373 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια Βελγίδα δημοσιογράφος, τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ενώ στρατιωτικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν 170 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές, τη βία κατά των διαδηλωτών -δύο ημέρες μετά το θάνατο 11 ανθρώπων- και καλούσαν σε εξέγερση για την ανατροπή του επικεφαλής του ΑΣΕΔ, του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι. Ο στρατός χρησιμοποίησε αρχικά αντλίες με νερό υπό πίεση, κατόπιν δακρυγόνα, ενώ αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων πετούσαν πέτρες, με ρόπαλα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν την πρώτη διαδικασία στην οποία οι Αιγύπτιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας, 15 μήνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook