Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα την μερική εθνικοποίηση της εταιρείας πετρελαίου YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol και έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Μπουένος Άιρες.

Βουλευτές και πολίτες γιόρτασαν στη διάρκεια της νύχτας, αφού το Κογκρέσο της Αργεντινής πέρασε τον νόμο που προβλέπει την εθνικοποίηση του 51% της YPF.

Ο νόμος, όπως αναφέρει η zougla.gr, πέρασε με 207 ψήφους υπέρ και 32 κατά αργά την Πέμπτη το βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αργεντινής και προκάλεσε εορτασμούς τόσο μέσα όσο και έξω από το κτίριο, ενώ μία εβδομάδα πριν είχε εγκριθεί από τη Γερουσία.

Έξω από το κτίριο του Κογκρέσου το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση σε γιγαντοοθόνες, άρχισε να τραγουδά και έριξε πυροτεχνήματα. Πολλοί κρατούσαν σημαίες και μπαλόνια με τον λογότυπο της YPF, η οποία ανήκε στο κράτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990.

Η πρόεδρος Κίρσνερ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της στις 16 Απριλίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.