Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη φιλελευθεροποίηση των διασυνοριακών κεφαλαιακών ροών αν και για αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα η διαδικασία πρέπει να γίνεται προσεκτικά, αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν είναι πάντα αποδοκιμαστέοι καθώς σε μία κρίση δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα.

Επιπλέον, η πλήρης φιλελευθεροποίηση των κεφαλαιακών ροών ίσως να μην είναι κατάλληλο βήμα για κάθε χώρα.

«Ο κατάλληλος βαθμός φιλελευθεροποίησης εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες σε κάθε χώρα και κυρίως εάν έχουν φτάσει σε συγκεκριμένα σημεία ορόσημα από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης,» αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι κεφαλαιακές ροές έχουν γίνει ένα σημαντικό ζήτημα καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης οδήγησαν σε μεταβλητότητα ειδικά τις αναδυόμενες οικονομίες.

Για την Κίνα ειδικά το ΔΝΤ σημειώνει πως η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί να τη βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου απομάκρυνσης της οικονομίας από το εξαγωγικό μοντέλο σε ένα περισσότερο εξισορροπημένο σχεδιασμό. Επιπλέον, μπορεί να ενθαρρύνει την άνοδο του γουάν ως ένα διεθνές νόμισμα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook