Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ελληνικός λαός προκάλεσε ένα \”χαοτικό\” εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν συνάρτηση πολλών παραμέτρων : από τη μια είχαμε τις εντυπωσιακές μειώσεις μισθών και μια άνευ προηγουμένου ανεργία και από την άλλη υπήρχε την αίσθηση οτι ο δικομματισμός τους είχε προδώσει με τα Μνημόνια και την υποταγή στην Τρόϊκα. Οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες ουδέν πρόσφεραν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφού είδαν το ποσοστά τους να καταποντίζονται σε βάθη αντίστοιχα με αυτά που βρίσκεται ο Τιτανικός.

Αυτό που ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί είναι οτι θα κάνει το παν για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Ως πρώτο κόμμα δικαιούται να έχει την πρωτοβουλία αλλά είναι τόσο χαμηλά τα ποσοστά της ΝΔ (19%) που με το ΠΑΣΟΚ (13%) δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία ενώ η ΔΗΣΥ και το ΛΑΟΣ δεν μπήκαν στη Βουλή και οι διερευνητικές εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας ενδεχομένως να μην τελεσφορήσουν, άρα το πιθανότερο είναι οτι θα πάμε γρήγορα σε νέες εκλογές.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ, καλείται τώρα να δοκιμαστεί στην ανελέητη \”αρένα\” της σοβαρής, πλέον, πολιτικής και να αποδείξει αν διακατέχεται από ρητορική μόνο ή μπορεί να συνεισφέρει εποικοδομητικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπάρχει όμως έντονη δυσπιστία αν θα το κάνει οπότε και θα παραμείνει απλά μια δεξαμενή διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων.

Η είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής είναι ένα ακόμα δείγμα του πόσο εύκολα ένας λαός μπορεί να ξεχάσει οτι η καταφυγή στον (υπερ)εθνικισμό μόνο πόνο, διαίρεση και εν τέλει αίμα απέφερε στα έθνη στην παγκόσμια Ιστορία.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν οτι το εκτρωματικό αυτό αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα διαρκέσει πολύ καθότι οι παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές ελίτ θα αρχίσουν να ετοιμάζουν τα \”ραβασάκια\” τους για να προειδοποιήσουν οτι μη εφαρμογή των Μνημονίων ίσον άμεση χρεωκοπία.

Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας πλέον φαντάζει περισσότερο ορατός από ποτέ για αυτό πρέπει οι έχοντες στοιχειώδη λογική συμπολίτες μας να σκεφθούν αν πράγματι συμφέρει την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή. Άλλο τόσο πρέπει να συλλογιστούν και οι δανειστές μας για τη ζημιά που προκάλεσε η άκαμπτη στάση τους και ο εκβιασμός που έφεραν στην προηγούμενη κυβέρνηση να υπογράψει άρον-άρον επαχθέστατους δανειακούς όρους.
Σε αυτές τις νέες εκλογές, που ελπίζω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, θα υπάρξει (ίσως) η τελευταία ευκαιρία στα λεγόμενα φιλο-Ευρωπαϊκά κόμματα να πουν την αλήθεια στο λαό. Αφενός να παραδεχτούν τα μεγάλα τους λάθη όλα αυτά τα χρόνια, να πουν έντιμα πόσα χρόνια ακόμα θα υπάρχει ύφεση και πως με όλες τους τις δυνάμεις θα παλέψουν για ελάφρυνση των όρων του Μνημονίου και για την όσο το δυνατόν συντομότερη απαλλαγή από αυτό.

Οτιδήποτε πέραν αυτού του ζητούμενου θα βυθίσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην ανυπολυψία και θα δώσει νέα ώθηση στις διαλυτικές δυνάμεις και την τυφλή οργή που υποβόσκει στην Ελληνική κοινωνία.

Είναι ώρες ευθύνης και ωριμότητας. Και αν τα 2 κόμματα εξουσίας (όπως τα ονομάζαμε παλιά) δεν το συνειδητοποιήσουν σύντομα, το αύριο δεν προβλέπεται ρόδινο ούτε για αυτά μα ούτε και για τη χώρα.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Εκπαιδευτικός-Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook