Αναβολή μέχρι νεοτέρας παίρνουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωσης καταστημάτων που είχαν «στο συρτάρι» τους οι τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα και η προοπτική ακυβερνησίας.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, μέχρι πρότινος –και με την κατάθεση των προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης που θα κατέθεταν στην Τράπεζα της Ελλάδος- οι τράπεζες υπολόγιζαν να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα εθελούσιας εξόδου, που θα αφορούσαν μέχρι και το 20% των εργαζομένων τους.

Με βάση τα σχέδια αυτά, θα δίνονταν ικανοποιητικά κίνητρα τόσο σε εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη όσο και σε εκείνους που εργάζονται σε καταστήματα –τα οποία σχεδίαζαν να συγχωνεύσουν- ώστε η εθελούσια έξοδος να ήταν ουσιαστικά «βελούδινη».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ήδη σε πολλές περιπτώσεις είχαν κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους συλλόγους των εργαζομένων τους, έχοντας ουσιαστικά εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους, προκειμένου η μείωση του προσωπικού να γίνει ομαλά και με συμφέροντες όρους.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένο που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν προετοιμάσει και το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτούταν για να τεθούν σε εφαρμογή τα προγράμματα, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα χρήματα που θα έδιναν στους εργαζομένους τους.

Σύμφωνα με το χρονιάγραμμα που είχαν στο μυαλό τους οι τραπεζίτες, θα χρησιμοποιούσαν ένα μέρος από τα χρήματα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου –που θεωρητικά θα ξεκινούσαν εντός του καλοκαιριού- προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα, τα οποία θα ολοκληρώνονταν το πολύ μέσα σε 12 μήνες από σήμερα.

Εντούτοις, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην με το αποτέλεσμα των εκλογών και πλέον όλα τα σχέδια τους επιστρέφουν στο συρτάρι, στην καλύτερη περίπτωση για λίγες εβδομάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στη χειρότερη επ΄ αόριστον.

Και αυτό γιατί, με τη σημερινή σύσταση της Βουλής, είναι αρκετά δύσκολο να «περάσουν» οι ρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα προγράμματα της εθελούσιας εξόδου, ενώ και οι σχέσεις που έχουν με τους συλλόγους των εργαζομένων δεν είναι αυτές του παρελθόντος.

Και βέβαια, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και δεν κατατεθούν τα σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εγκριθούν τα σχέδια, στα οποία συγκαταλέγεται τόσο η μείωση του προσωπικού όσο και η συγχώνευση των καταστημάτων.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook