Τον προβληματισμό του για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης και ειδικά του Νότου εκφράζει στο μήνυμά του για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Αναλυτικά στο μήνυμα του ο περιφερειάρχης αναφέρει: 

Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης που έχει καθιερωθεί να είναι η 9η Μαΐου. Ο εορτασμός αυτός συμβολίζει και υπενθυμίζει τις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μέλος είναι και η Ελλάδα από το 1981. Οι κατακτήσεις αυτές αφορούν στη διαρκή ειρήνη και δημοκρατία, στη συνεργασία και την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο φετινός εορτασμός είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ για τη χώρα μας αλλά και στο σύνολο του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος αλλά και η αμφισβήτηση της ικανότητας της Ένωσης να δώσει πειστικές απαντήσεις στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας αλλά και την εξασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

Οι ιδέες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώθηκαν στις 9 Μαΐου 1950 από τον τότε Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν. Τότε έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε «Ευρωπαϊκή Ένωση» που πλέον αριθμεί 27 κράτη-μέλη.

Στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μιλάνο, το 1985, αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαΐου ως \”Ημέρα της Ευρώπης\”. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται σήμερα ως μια ιστορική στιγμή για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η \”Ημέρα της Ευρώπης\” δίνει την ευκαιρία για δραστηριότητες και εκδηλώσεις που φέρνουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πιο κοντά στο ευρύ κοινό και προάγουν την προσέγγιση των λαών της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών της. Ενώ διατηρούν τις ιδιαίτερες αξίες τους, τα έθιμά τους και την γλώσσα τους, οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σε αυτήν \”σαν το σπίτι τους\”.

Δεν παύει όμως να επικρατεί προβληματισμός για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετοί πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δει του Ευρωπαϊκού νότου. Πρέπει να αναζητηθούν ουσιαστικές προτάσεις αλλά κυρίως λύσεις που θα συνεχίσουν να οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία και την ισότιμη συμμετοχή όλων των κατοίκων της στα αγαθά της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook