Την προειδοποίηση πως σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ όλες οι αξιολογήσεις των κρατών της Ευρωζώνης θα λάμβαναν αρνητικές προοπτικές επανέλαβε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες που έχουν ήδη αρνητικές προοπτικές αξιολόγησης όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο, θα κινδύνευαν με άμεση υποβάθμιση.

Σε έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πως οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη από μια ελληνική έξοδο είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από την ευρωπαϊκή απάντηση.

Όπως αναφέρεται, με ενδεχόμενη ελληνική έξοδο θα διαρραγεί το θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ευρώ, ήτοι ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι αμετάκλητη.

Πάντως, η Fitch τονίζει πως στο ιδανικό σενάριο η μετάδοση θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονη και να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση.

Ο οίκος υποστηρίζει πως η εκλογή κυβέρνησης που δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να τηρήσει το Μνημόνιο θα αυξήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επαναληπτικές εκλογές της Ελλάδας για την Eυρωζώνη.

Ακόμη, σημειώνει πως οι νέες εκλογές τον Ιούνιο θα καθιστούσαν αμφίβολη την λήψη μέτρων λιτότητας ύψους 5,5% του ΑΕΠ που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τον επόμενο μηνά και εκτιμά πως θα δινόταν παράταση στη χώρα μας.

Επίσης, αναφέρει πως οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα θα ήταν απαράδεκτη για την τρόικα, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να δεχτεί χαλάρωση του προγράμματος ή αύξηση της χρηματοδότησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 13 Μαρτίου, σε Β- με σταθερές προοπτικές μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook