Στις πλατείες της Ισπανίας επέστρεψαν οι «Αγανακτισμένοι», όχι τόσο για τιμήσουν τον έναν χρόνο από τις διαδηλώσεις της 15ης Μαΐου 2011, αλλά κυρίως επειδή έχουν πλέον ακόμη περισσότερους λόγους για να διαμαρτυρηθούν -με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι για να αποφύγει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές και προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Επίκεντρο είναι ξανά η Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη. Το απόγευμα ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία, με την αστυνομική επιτήρηση να είναι ισχυρή.

Δυναμική η παρουσία και στις υπόλοιπες πόλεις της Ισπανίας, όπως τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια.

To πρόταγμα των, πρωτόγνωρων τότε, συγκεντρώσεων ξεκινούσε πέρυσι από την σφοδρή ανεργία που πλήττει τους μισούς Ισπανούς κάτω των 30 -με το αίσθημα αδιεξόδου να επιτείνεται από την κωματώδη κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

Φέτος, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: Η αναιμική ανάκαμψη έχει δώσει τη θέση της σε ύφεση, και η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι -που, σημειωτέον, προέκυψε στις εκλογές μετά τις διαδηλώσεις- ακολουθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας, με δραστικές περικοπές μεταξύ άλλων σε Υγεία και Παιδεία.

Διαδηλώσεις και στην Πορτογαλία

Παράλληλα, στη δυτική πλευρά της Ιβηρικής, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσαν το Σάββατο στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων».

Στη Λισαβόνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

Η πορτογαλική κοινωνία έχει νιώσει βαθιά στο «πετσί» της τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα του δανείου στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ από την τρόικα.

«Έξω από το ΔΝΤ», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν συχνά από τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι έβαζαν στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να είναι «μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στην Πορτογαλία και για τον κάθε έναν από αυτούς είναι ένα προσωπικό δράμα», κατήγγειλε ο Καμάργκο.

«Παρών» είπαν εκατοντάδες και στο Λονδίνο

Εκατοντάδες «Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στα σκαλιά του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου.

«Κάτω ο καπιταλισμός» και «Οι πολίτες πάνω από τα κέρδη» ήταν μερικά από τα συνθήματα των συγκεντρωθέντων.

«Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ, η κρίση χειροτερεύει» προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου «Νέο Οικονομικό Ίδρυμα», Τζέιμς Μίντγουεϊ, μιλώντας στο πλήθος.

Στην ιστοσελίδα του κινήματος στο Facebook περίπου χίλια άτομα εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Οι οργανωτές ζήτησαν από τους διαδηλωτές να έχουν μαζί τους αντίσκηνα, τα σύμβολα των καταλήψεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook