Ο Norbert Rottgen, βασικός υποψήφιος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, παραδέχτηκε την ήττα τους, λέγοντας ότι πρόκειται για «πικρή μέρα για εμάς» και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του.

Το αναμφισβήτητα αρνητικό αποτέλεσμα της ήττας του CDU είναι ο βασικός παρονομαστής που πρέπει να υπολογίσει η Γερμανίδα καγκελάριος από εδώ και πέρα, ώστε να ανασυνταχθεί και να αντιμετωπίσει την «καταστροφή» -όπως τη χαρακτήρισαν τα γερμανικά ΜΜΕ- που υπέστη η παράταξη των συντηρητικών, εάν επιθυμεί την επανεκλογή της.

Επιπλέον, οι αρνητικές ψήφοι στο συγκεκριμένο κρατίδιο πρέπει να την βάλουν σε ακόμα βαθύτερες σκέψεις μια και η καριέρα της εκτινάχθηκε στα ύψη όταν, το 2005, η ήττα Schroder άρχισε από εδώ, δίνοντας στην ίδια τα ηνία του κόμματος.

Οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου

Ο συντηρητικός Die Welt: «Το FDP κατάφερε να αναστηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα μετά και την επιτυχία του στο Schleswig-Holstein. Το καίριο ερώτημα, πάντως, είναι αν θα  δει τη νίκη του ως αποτέλεσμα της απόστασης που κράτησε από το CDU και, αν ναι, αν θα επιδιώξει να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να τα καταφέρει και στο Βερολίνο».

Οι Financial Times Deutschland έγραψαν πως «όλο και θα δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Μέρκελ. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία  δεν ήταν ψήφος κατά της ίδιας της καγκελαρίου και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί, η ήττα του Röttgen είναι δικό της πρόβλημα, πια…Πάντως, σε εθνικό επίπεδο, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα είναι εύκολο να ηττηθούν.»

Η αριστερή Süddeutsche Zeitung γυρνούν πίσω στο χρόνο και συνδέουν γεγονότα λέγοντας ότι, «πριν μερικά χρόνια, ο Norbert Röttgen είχε εκδώσει βιβλίο με τίτλο ‘Τα καλύτερα χρόνια της Γερμανίας είναι μπροστά’, αλλά αυτό δεν αφορά τον ίδιο. Η ήττα του κόμματος στην περιοχή σήμανε και το τέλος ενός ταλαντούχου, ευφυούς, φιλόδοξου και, οπωσδήποτε, δογματικού πολιτικού».

Η επίσης αριστερή Die Tageszeitung αναρωτιέται εάν «αυτές οι εκλογές είναι σημείο καμπής» και «η αρχή του τέλους της καγκελαρίας της Μέρκελ». Επισήμανε, δε ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση ανάμεσα στο «αυθεντικό και το αλαζονικό» ύφος, όμως δεν καθιστά το αποτέλεσμά της προσχέδιο νίκης εναντίον της Μέρκελ, στις εκλογές του 2013».

Τέλος, η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατήρησε πως «δύο παράγοντες έπρεπε να ενωθούν για να υπάρξει αυτή η ιστορική ήττα του CDU: μία αδέξια κορυφαία υποψήφια και μια αναποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορούσε να κάνει και πολλά για να αλλάξει το ένα από τα δύο αυτά δεδομένα, όμως, οπωσδήποτε το κόμμα της έχει ευθύνη για το άλλο».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook