Τα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, λίκνο του ιστορικού συνδικάτου Αλληλεγγύη πριν από περίπου 30 χρόνια στην Πολωνία, ξαναπήραν σήμερα την ιστορική τους μορφή μετά την επανατοποθέτηση της επιγραφής με την ονομασία της κομμουνιστικής εποχής «Ναυπηγεία Λένιν» στη διάσημη πύλη τους αρ. 2, σε μια αποκατάσταση της ιστορίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Η ανάρτηση της επιγραφής «Stocznia Gdanska im.Lenina» πάνω από την πύλη των ναυπηγείων έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Εκτός από την παλιά επιγραφή, οι διοργανωτές του σχεδίου αυτού αποκατέστησαν επίσης το μαρξιστικό σύνθημα: «προλετάριοι όλων των εργοστασίων ενωθείτε», «Ευχαριστώ για την καλή δουλειά», όπως και τον κατάλογο με τις διεκδικήσεις των εργατών που απεργούσαν κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος τον Αύγουστο του 1980.

Η αποκατάσταση αυτή της ιστορίας συμπίπτει με το γύρισμα από τον Πολωνό κινηματογραφιστή Αντρέι Βάιντα μιας ταινίας για τον Λεχ Βαλέσα, ιστορικό ηγέτη του συνδικάτου Αλληλεγγύη, ακόμη και στο χώρο των ναυπηγείων.

Τις προσεχείς ημέρες, ο σκηνοθέτης θα γυρίσει σκηνές από τις μεγάλες εργατικές απεργίες που οδήγησαν στη γέννηση του συνδικάτου Αλληλεγγύη.

Η επιστροφή του ονόματος του Λένιν προκάλεσε αμέσως πολεμικές και επικρίσεις, κυρίως από το συνδικάτο Αλληλεγγύη των ναυπηγών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook