Ιθύνοντες της ιταλικής κεντροδεξιάς «χειροκροτούν» την ιστορική συντριβή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την τελευταία αναμέτρηση πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. «Η Μέρκελ δεν μπορεί να δίνει εντολές στην Ευρώπη, ο Μάριο Μόντι πρέπει να το λάβει υπόψη του» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Μαουρίτσιο Γκασπάρι. Η μπερλουσκονική δεξιά δεν… ξεχνά ότι η πτώση του Καβαλιέρε ήλθε εν μέσω κλοιού πιέσεων από το Βερολίνο.

«Οι Γερμανοί άρχισαν να δείχνουν στην καγκελάριο πού ακριβώς βρίσκεται η έξοδος» λέει ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι.

Και ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στη Βουλή, συμπληρώνει: Η γραμμή της κυρίας Μέρκελ βρίσκεται σε κρίση και στην Γερμανία. Αυτό συμβαίνει διότι και οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματικότητα: με την απεριόριστη λιτότητα δολοφονείται η κατανάλωση των άλλων χωρών, και σε τελική ανάλυση πληρώνει τις συνέπειες η ίδια η Γερμανία με τις εξαγωγές της».

Από το κεντροαριστερό, αντιπολιτευόμενο κόμμα Ιταλίας των Αξιών, ο γερουσιαστής Φελίτσε Μπελιζάριο υπογραμμίζει: «Μετά την νίκη του Ολάντ στην Γαλλία και την ήττα της Άνγκελα Μέρκελ στην Γερμανία, επισημοποιείται η αποτυχία μιας πολιτικής συνταγής που βασίζεται μόνο στην τυφλή λιτότητα. Η Μέρκελ υπέστη ένα σοβαρότατο πλήγμα, στην Ευρώπη πνέει ένας νέος άνεμος και θα πρέπει να αλλάξει και η Ιταλία».

Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι το περασμένο Σάββατο είχε χαρακτηρίσει «αρνητική την στάση της γερμανικής κυβέρνησης, που συνεχίζει να εναντιώνεται στην υιοθέτηση των ευρωομολόγων, που μπορούν να συμβάλλουν στο να ξεπεραστεί η κρίση, με μια συλλογική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook