Καθήκοντα προέδρου από τον Νικολά Σαρκοζί αναλαμβάνει επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Σοσιαλιστής Ολάντ επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών ως ένα μήνυμα για την πενταετία του στην εξουσία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης της ανεργίας.

Η διαδικασία της ορκωμοσίας ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί (ώρα Γαλλίας) με την άφιξη του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Εκεί Σοσιαλιστή πολιτικό υποδέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η μεταβίβαση της εξουσίας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει στον νέο πρόεδρο τον έλεγχο της αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης της Γαλλίας.

Η τελετή ολοκληρώνεται με 21 κανονιοβολισμούς.

Στην ορκωμοσία δεν παρίστανται τα τέσσερα παιδιά του, ούτε η σύντροφός του Βαλερί Τριρβελέρ, εικόνα διαφορετική από εκείνη που είχε επιλέξει να προβάλλει το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί με την παρουσία ολόκληρης της οικογένειάς του.

Παρόντες στην ορκωμοσία είναι η ηγέτιδα των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ανάμεσα σε άλλους.

Ο νέος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια -σύμφωνα με την παράδοση- τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου, όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, «εκπαίδευση» και «κοινωνική ενσωμάτωση»: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της κοσμικής, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, Γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να έλθουν να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη το όνομα του πρωθυπουργού του.

Υποψήφιοι για το αξίωμα φέρονται οι Ζαν - Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Στη συνέχεια, ο Ολάντ θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση γνωριμίας με την Άνγκελα Μέρκελ.

 

in.gr