Τελευταία ενημέρωση 18:00

Δυο ώρες κράτησε η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια χωρίς να υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές και αύριο, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, πραγματοποιείται στη 1 το μεσημέρι σύσκεψη για τον ορισμό υπερεσιακού πρωθυπουργού

Το κλίμα στη σύσκεψη δυναμιτίστηκε από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο με αφορμή το non paper.

Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το ομόλογο που λήγει σήμερα, και ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε: «έχεις μέντορα τον Αλέκο Αλαβάνο που διαφωνεί μαζί σου».

Στη σύσκεψη υπήρξε πρόταση του Πάνου Καμμένου να στηριχθεί κυβέρνηση βάσει του σχεδίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον ίδιο, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Σε δηλώσεις από το γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο κ, Βενιζέλος είπε ότι «η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές μέσα σε λίγες ημέρες, υπό πολύ άσχημες συνθήκες» επειδή, όπως τόνισε «κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον».

«Ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου μας είπε ότι δεν θέλει ξανά εκλογές ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας. Ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων»

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε και το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑρ να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδες στους Έλληνες»

«Είναι καθήκον κάθε πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σύσκεψης. Επικράτησε αλαζονεία και τυχοδιωκτισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η πατρίδα μπορεί να βρει το δρόμο της, θα αγωνιστούμε από μια βάση που είναι δυσμενής για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπρεπε να πάμε εδώ, πηγαίνουμε καταναγκαστικά, ας πάμε για το καλύτερο και για όνομα του θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο», είπε.

Αντώνης Σαμαράς

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να αποφύγουμε τις εκλογές, αλλά πέσαμε πάνω σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας, είπε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας.

Τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαίκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο. Επίσης, κάλεσε σε συστράτευση εν όψει νέων εκλογών, ζητώντας ενότητα σε όλο τον χώρο της Δεξιάς.

Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε, «\’ναι\’ στην παραμονή στο ευρώ». Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ: «Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας».

«Έλαβα το μήνυμά σας και θα αγωνιστώ να το κάνω πράξη. Σας καλώ να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ελπίδας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι».

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση για συτράτευση: «Αυτή τη φορά να μην βρεθούμε διχασμένοι, να ενωθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Τσίπρας

Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

«Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και επί της ουσίας έθεσαν ένα δίλημμα: μνημόνιο ή εκλογές» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

»Δεν ζητούσαν απλά τη συναίνεσή μας, αλλά μας καλούσαν να βάλουμε υπογραφή στα μέτρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αντισταθήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας» είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να μην προδώσει τις προσδοκίες του λαού.

«Οι δυνάμεις του χτες που κατεδάφισαν την κοινωνία ψάχνουν μία δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης, απειλούν και τρομοκρατούν» σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

«Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το μεγάλο βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση Αριστεράς με ενισχυμένη δύναμη».

Πάνος Καμμένος

«Καταθέσαμε τις επτά θέσεις των ανεξάρτητων Ελλήνων» ανάφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα τα οποία όπως τόνισε «δυστυχώς δεν συζητήθηκαν».

«Αναφερθήκαμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην ανάγκη του αμέσου παγώματος των δεσμεύσεων του Μνημονίου και στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά με τη ρευστότητα», είπε.

«Από την μεριά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση. Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα επτά σημεία εκτός από τη διαγραφή του χρέους», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλες οι προτάσεις μποκαρίστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όπως υπογράμμισε «συνεχίζουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του Μνημονίου».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχοντας καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα λέγοντας πάντα αυτό το οποίο ισχύει για πάντα. Δεν θα αλλάξουμε τις απόψεις μας κάτω από καμία πίεση», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Φώτης Κουβέλης

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε κατά την ομιλία του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης.

«Κατέθεσα για άλλη μια φορά πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Στην οικουμενική κυβέρνηση αναγκαίο ήταν να συμμετέχει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

«Δεν ετέθη η πρόταση κυβέρνησης από προσωπικότητες ή από τεχνοκράτες» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε ότι ήταν δυνατό «προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές, κάτι που δεν έγινε δυνατό να γίνει».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook