Προβληματισμένη εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που παρουσιάζεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των Σκοπίων “Ντνέβνικ” (Dnevnik).

Το 67,6% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση (52% είχε διατυπώσει τέτοια άποψη σε προηγούμενη δημοσκόπηση, τον περασμένο Ιανουάριο), έναντι μόλις 29,2% που εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (40% είχαν θεωρήσει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου).

Στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση του ποσοστού αυτών που θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το protothema.gr:

-στο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας από τη δολοφονία πέντε Σλαβομακεδόνων στις 12 Απριλίου, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν, εκ νέου, διεθνοτικές και διαθρησκευτικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ

-στην άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα

-στη στασιμότητα αναφορικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας.

Ποσοστό 71,6% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι άσχημη, έναντι 27,9% που θεωρεί ότι είναι καλή.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Μαΐου, το 66,7% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης θεωρεί ότι η χώρα δεν θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, έναντι 30,2% που εκτιμά ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, προηγείται το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι με ποσοστό 22,1% (από 23,5% στην ίδια δημοσκόπηση του περασμένου Ιανουαρίου), ενώ η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 18,6% (18,2 % τον περασμένο Ιανουάριο).

Ακολουθούν το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 7,4% και το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα DPA του Μέντουχ Θάτσι με 4,4%. Μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που ανέρχεται στο 40%.