Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Υψηλής ποιότητας αρδευτικό νερό από επεξεργασμένα λύματα Το Πρόγραμμα LIFE+PURE σε εξέλιξη» διοργανώνουν η ΔΕΥΑ Χερσονήσου, το ΤΕΙ Κρήτης και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 στις 7 το απόγευμα στο Ενυδρείο Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης (Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών) στο χώρο της έκθεσης για την «Κλιματική Αλλαγή».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρόοδος των έργων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE PLUS PURE «LIFE + (2007-2013): From Treated Wastewater to Alternative Water Resources in Semi-Arid Regions» και θα ανακοινωθεί η εγκαινίαση της νέας περιόδου άρδευσης με τη βελτιωμένη εκροή και το νέο-εκτεταμένο δίκτυο.

Παράλληλα θα αποτιμηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και εξοικείωσης της τοπικής κοινωνίας με την πρακτική επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2010 με επιμορφωτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης σε πολίτες, αγρότες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τέλος θα αναδειχθούν φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι καλλιέργειας της ελιάς αλλά και η προστιθέμενη αξία της επαναχρησιμοποίησης αστικών και γεωργικών αποβλήτων σε καλλιέργειες που αφορούν ιδιαίτερα και εξειδικευμένα τη γεωργική παραγωγή της Κρήτης.

Με δεδομένη την επιδίωξη συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στην προώθηση της καινοτόμου αυτής μεθόδου άρδευσης, η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, προκειμένου να υπάρξει μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, αποσαφήνιση κρίσιμων ερωτημάτων και σε βάθος κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και των πολλαπλών οφελών που προκύπτουν από την υιοθέτηση της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων.

Η εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης για την «Κλιματική Αλλαγή». Ελεύθερη είσοδος για τις ώρες 18:30-21:00

Το πρόγραμμα

19:00: Χαιρετισμός κ. ????, Δημάρχου/Προέδρου ΔΕΥΑΧ,
19:10: Παρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ PURE και εγκαινίαση της νέας περιόδου άρδευσης με τη βελτιωμένη εκροή και το νέο-εκτεταμένο δίκτυο, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Χερσονήσου
19:30: Παρουσίαση της αξιολόγησης της Εκστρατείας Ενημέρωσης στην περιοχή της Χερσονήσου (1/1/2010-30/8/2011). Παρουσίαση της Διαρκούς Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Επαναχρησιμοποίηση των Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων στην Άρδευση, Ερμιόνη Φρεζούλη, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
19:45: Φιλοπεριβαλλοντικοί τρόποι καλλιέργειας της ελιάς, Μιχαήλ Παπαηλιάκης, Γεωπόνος, Ελεγκτής Βιοκαλλιεργειών
20:00: Επαναχρησιμοποίηση αστικών και γεωργικών αποβλήτων σε καλλιέργειες της Κρήτης, Δρ. Γεώργιος Ψαρράς, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
20:15: Ανοιχτή Συζήτηση – Συμπεράσματα
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Μανιός Θρασύβουλος, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook