Τουλάχιστον 400 δισ. ευρώ είναι το άμεσο κόστος για την ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δίχως να υπολογίζεται το ιδιωτικό χρέος, αλλά και οι παρεπόμενες συνέπειες στα ισπανικά ασφάλιστρα κινδύνου όπου εμπλέκονται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές Τράπεζες!

Αυτό το ποσό εκτιμά μια εκτενή ανάλυση της JP Morgan που πραγματοποίησε ο Έλληνας αναλυτής κ. Νίκος Πανυγιρτζόγλου και η ομάδα του, υπογραμμίζοντας ότι, για να βελτιωθεί η κατάσταση θα ήταν καλύτερα ένα σχέδιο Marshall, ύψους 20 δισ. ευρώ ή 10% του ελληνικού ΑΕΠ.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «εάν άλλαζε η ελληνική γραφειοκρατία και η διοίκηση προκειμένου να απορροφηθούν τα κεφάλαια, τότε το σχέδιο Marshall θα μπορούσε δυνητικά να σταματήσει και πιθανότατα να αντιστρέψει την οικονομική ύφεση.»

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες εντός της Ελλάδος, αυτές θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικές αν όχι καταστροφικές για την Jp Morgan : υψηλός πληθωρισμός, ελλείψεις καυσίμων, τεράστια μείωση στο επίπεδο ζωής και αύξηση των κοινωνικών εντάσεων ή ακόμη εξεγέρσεις, πολιτική απομόνωση κ.ά..

Aντίστοιχα στην Ευρώπη, μια ελληνική «έξοδο» θα μετέδιδε τη μόλυνση στην Ισπανία. Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι, οι Ισπανικές  Τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους ενώ ταυτόχρονα οι αγγλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ασφαλίστρων κινδύνου ισπανικών ομολόγων.

Αντίθετα, οι Ιταλικές, Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι καθαροί πωλητές ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας για ισπανικά ομόλογα. Η αναφορά της Jp Morgan μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα ισπανικά ομόλογα έχουν επιτόκιο πάνω από 6%. Αν η Ελλάδα οδηγούνταν σε έξοδο, ή άμεση επίπτωση θα ήταν μια επίθεση στα ισπανικά ομόλογα και μια νέα άνοδος των CDS ( Ασφάλιστρα κινδύνου.).Τότε θα ήταν εκτεθειμένες οι  μισές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και οι Γερμανικές. Η αλληλεξάρτηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όπως γίνεται αντιληπτό είναι τεράστια.

Eπιπλέον, η σταθερή πώληση εδώ και εννέα μήνες  των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων υποδεικνύει ότι, οι αγορές βλέπουν ότι, η Ελλάδα είναι μια προτεραιότητα, και όχι μια ειδική περίπτωση. Συγκεκριμένα, έχουν πωληθεί 200 δισ. ιταλικά ομόλογα και 80 δις. ισπανικά.       

 Ζημιές

Οι υπολογισμοί της Jp Morgan αφορούν τις άμεσες ζημιές από τα δάνεια ,ύψους 240 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα 130 δισ. ευρώ της έκθεσης του ευρωσυστήματος ( ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ) μέσω του Τarget 2 και τέλος των 25 δισ ευρώ που αφορούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες. (Aξίζει να σημειωθεί ότι, ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, μια ελληνική έξοδος θα στοιχίσει στις γαλλικές τράπεζες 50 δισ. ευρώ, ποσό διαχειρίσιμο, αλλά διπλάσιο των εκτιμήσεων της Jp Morgan ).    

H κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα ενέχυρα προς την ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Jp Morgan, αλλά ακόμη και με το Ταμείο επείγουσας ρευστότητας ( ELA) της τράπεζας Ελλάδος τα δάνεια με ενέχυρα δεν είναι απεριόριστα. Η αμερικανική Τράπεζα αναφέρει ότι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 60 δισ. ευρώ, έτσι με ένα υποτιθέμενο 50% «κούρεμα», τα ενέχυρα που έχουν δοθεί είναι 120 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι συνολικά 250 δισ. ευρώ, έτσι  ως ενέχυρα μπορούν να τοποθετήσουν 130 δισ. ευρώ, που σημαίνει ένα  πρόσθετο δανεισμό 65 δις. ευρώ από το ELA. Αυτό αντιπροσωπεύει το 40% των ελληνικών καταθέσεων, καταλήγει η Jp Morgan η οποία θεωρεί πως το αληθινά υψηλότερο πόσο που μπορούν να δανειστούν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μικρότερο.                     

 Γιατί απέτυχε το Μνημόνιο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Ισλανδίας

 Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς γιατί απέτυχε το μνημόνιο στην Ελλάδα είναι να το συγκρίνει με το πρόγραμμα της Ισλανδίας, το οποίο είναι επιτυχία για το ΔΝΤ. Εκεί, όπως αναφέρει η JP Morgan, υπήρξαν 4 παράγοντες : α) λήφθηκε απόφαση να μην είναι υπόλογοι οι φορολογούμενοι στις τραπεζικές ζημιές β) Δεν ήταν αυστηρή η δημοσιονομική πολιτική το πρώτο χρόνο του προγράμματος γ) διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το κράτος πρόνοιας κατά την κρίση δ) συνετή χρήση των ελέγχων κεφαλαίου. ( λ.χ φόροι )    

 

protothema.gr