Η ελληνική κρίση και το γενικότερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη αποτέλεσαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, αλλά και στις συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο.

Σε δημοσιεύματα, ανταποκρίσεις και αναλύσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι κατά τις συζητήσεις διαπιστώθηκε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για οδυνηρές οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας τις θέσεις των ηγετών για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Επίσης, επισημαίνεται η προσπάθεια για συνδυασμό της ανάπτυξής με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται στις «ανεπιθύμητες επιλογές» που θέτει για τους Ευρωπαίους ηγέτες η ελληνική κρίση χρέους.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σύνοδο της G8, προβάλλεται η εκτίμηση ότι οι ηγέτες της, δίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημοσιονομική πειθαρχία, κάλεσαν την Ελλάδα να παραμείνει εντός Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Επίσης, σημειώνεται η άποψη οικονομολόγων ότι «οποιοσδήποτε θεωρεί ότι μια ελληνική αποχώρηση θα είναι εξαγνιστική και δεν θα προκαλέσει συστηματική μετάδοση του προβλήματος, αυταπατάται», καθώς και η άποψη πολιτικών αναλυτών ότι «τόσο η διατήρηση της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, όσο και η εκδίωξή της θα έχουν σημαντικό αντίτιμο και ότι η κ. Μέρκελ συζητά πλέον το θέμα της παροχής αναπτυξιακών κινήτρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας για την Ελλάδα».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι υπήρξε «μικρή επιτυχία» στη σύνοδο της G8 ως προς την εξεύρεση μιας συμφωνίας για τα επόμενα βήματα που θα κατευνάσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook