«Παραξενεμένη» εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί στην Ευρώπη η θέση για σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, λέγοντας πως βρίσκει «εντυπωσιακό πως ένα τόσο απλό πράγμα οδηγεί σε τέτοιες αντιπαραθέσεις».

Οι συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν «δίνουν μερικές φορές την εντύπωση ότι για εμάς το να κάνουμε οικονομία είναι απόλαυση» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο την Τρίτη.

«Όμως πρόκειται απλώς για το να μην δαπανούμε περισσότερα απ' όσα εισπράτουμε. Είναι εντυπωσιακό που ένα τόσο απλό πράγμα οδηγεί σε τέτοιες αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε.

Ιδίως μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας η Μέρκελ δέχεται επικρίσεις στην Ευρώπη για την πολιτική της που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη λιτότητα, χωρίς τον παράγοντα της ανάπτυξης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δεν βλέπει «αντίφαση» μεταξύ λιτότητας και προώθησης της ανάπτυξης .

Το ζήτημα της αναπτυξιακής πολιτικής θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων στην άτυπη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προκειμένου να προστεθεί ένα κεφάλαιο που θα αφορά την ανάπτυξη. Στη Γερμανία επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν όρους προκειμένου να το εγκρίνουν.