Η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποποιηθεί των δικαιωμάτων της, «απλά ήρθε η ώρα».

Υπογράμμισε πως «πρέπει να δούμε τον ισχυρό συμβολισμό αυτής της κίνησης» και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο· να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους».

Η μακρά πορεία από το Δίστομο στη Χάγη

Πώς όμως έφτασε η ιστορία του Διστόμου, όπου τον Ιούνιο του 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 218 άντρες, γυναίκες και παιδιά, στην Ιταλία και από εκεί στην Χάγη;

Μετά από μακρύ και επίπονο δικαστικό αγώνα, οι αιτούνες ηθική και οικονομική αποζημίωση (περιπου 200 ατομα) δικαιώθηκαν τελικά από τον Άρειο Πάγο και άνοιξε η πόρτα για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας.

«Για να εκτελέστεί η απόφαση όμως έπρεπε να υπογράψει ο τότε, η ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ετσι καταφύγαμε στα Ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να εκτελεστεί εκει, ως χώρα της Ε.Ε η απόφαση του Αρείου Πάγου» εξηγούσε η δικηγόρος κυρία Κέλλυ Σταμούλη που συνεχίζει την προσπάθεια δικαίωσης των θυμάτων που ξεκίνησε απο τον Ιωάννη Σταμούλη.

«Ηδη το Ανώτατο δικαστηριο της Ιταλιας μας έχει δικαιώσει για μέρος του ποσου που αφορά τα δικαστικά έξοδα. Η απόφαση αυτή έχει τεράστια σημασια ενω απερριφθη και η γερμανική έφεση. Άρα πρακτικά αυτή την στιγμή μπορούμε να κάνουμε πλειστηριασμό για ως δικαστικά έξοδα» σημειώνει η κυρία Κέλλυ Σταμούλη.

Στη συνέχεια η Γερμανία προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να κριθεί κατά πόσον έχει το προνόμιο της ετεροδικίας ώσε να μην δικάζεται σε άλλες χώρες κατι που αφορά βεβαιως μελλοντικές υποθέσεις. Την ιδια στιγμή εκκρεμεί στην Ιταλία η δίκη για ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης το οποίο απο το 1997 ,οταν ξεκίνησε η υποθεση, μαζι με τους τόκους αγγίζει πλέον τα 90 εκ ευρώ.

e-co.gr