Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα επεξεργάζεται σε έκθεσή της η HSBC, περιγράφοντας τις επιπτώσεις καθενός εξ αυτών για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.

Καθώς φαίνεται, ένα ενδεχόμενο «Grexit» αντιμετωπίζεται ως πιθανό από πολλούς επενδυτές, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διάχυση του προβλήματος και εάν θα επιβιώσει η υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η HSBC περιγράφει τέσσερα σενάρια, την ώρα όμως που η ίδια ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Τα σενάρια είναι τα εξής:

1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

3: Έξοδος από το ευρώ χωρίς \”ντόμινο\”

4: Έξοδος από το ευρώ και \”ντόμινο\”

Στο α\’ σενάριο, εκλέγεται μια «μνημονιακή κυβέρνηση». Η Ελλάδα παίρνει την επόμενη δόση του δανείου και συνεχίζεται η πορεία που έχει ήδη χαραχτεί, ωστόσο τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.

Στο β\’ σενάριο, οι εκλογές \”βγάζουν\” κυβέρνηση που ακυρώνει το Μνημόνιο. Για να αντιμετωπίσει την κρίση πριν φτάσει στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η Ευρώπη παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες και, σταδιακά, «χαλαρώνει» τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, που παραμένει στο ευρώ, αλλά με προβλήματα φερεγγυότητας.

Στο γ\’ σενάριο, εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι ταγοί σκληραίνουν την στάση τους προς την Ελλάδα, η οποία καταλήγει στη διεθνή απομόνωση. Οι δόσεις των δανείων δεν εκταμιεύονται και η χώρα εγκαταλείπει την ευρωζώνη.

Στο δ\’ σενάριο, που είναι αντίστοιχο με το γ\’, η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, «πυροδοτώντας», ουσιαστικά, τη διάσπαση της νομισματικής ένωσης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook