Αυστηρή προειδοποίηση προς τον κλάδο των εμπόρων να μην προχωρήσουν σε μειώσεις 22% στους εργαζόμενούς τους απευθύνει το εργατικό Κέντρο Ηρακλείου υπενθυμίζοντας πως η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας του Εμπορίου βρίσκεται εν ισχύ έως και τον Φεβρουάριο του 2013.

Από την πλευρά των εμπόρων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης δηλώνει στο Flashnews.gr πως ο σύλλογος θα κάνει σύσταση στα μέλη του να μην προχωρήσουν σε μειώσεις, ωστόσο δεν μπορεί να παρέμβει δραστικά και να επιβάλλει τη γνώμη του σε κανέναν, αναλογιζόμενος και την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος. 

Ωστόσο, από την πλευρά του ΕΚΗ τονίζεται με έμφαση πως η μείωση αφορά την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (και αυτή έγινε παράνομα όπως αναφέρει) αλλά σε καμία περίπτωση τη σύμβαση εργασίας στον εμπορικό κλάδο.

\”Οποιαδήποτε μείωση θα είναι παράνομη και θα καταγγελθεί αμέσως στην επιθεώρηση εργασίας\”, λέει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης και τονίζει πως έχει ήδη καλέσει σε ενημέρωση τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο Ηράκλειο (ΟΕΒΕΝΗ, Επιμελητήριο, Εμπορικό Σύλλογο) ενώ ήδη από την Πέμπτη αρχίζουν περιοδείες κλιμάκια του ΕΚΗ στη ΒΙομηχανική ΠΕριοχή Ηρακλείου αλλά και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης για την ενημέρωση των εργαζομένων ώστε να μη δεχθούν τις παράνομες μειώσεις.  

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρεται:

\”Τις τελευταίες μέρες, εργοδότες στον κλάδο του εμπορίου στο Νομό μας, πιέζουν ασφυκτικά τους εργαζόμενους να αποδεχτούν παράνομες μειώσεις στις αποδοχές τους, που καθορίζονται σε ποσοστό 22%, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Επειδή το ανωτέρω ποσοστό αφορά τη μείωση του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ, που επιβλήθηκε παράνομα και αντισυνταγματικά με το Ν. 4046/2012 και την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Νο 6 της 28/2/2012 και όχι τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σας ενημερώνουμε ότι, η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας του Εμπορίου βρίσκεται εν ισχύ και λήγει 14/2/2013 και με την προσμέτρηση της τρίμηνης μετενέργειας στις 14/5/2013.

Ενημερώνουμε και τους εργοδότες που πιθανόν να αγνοούν ότι το ποσοστό μείωσης του 22% αφορά μόνο την ΕΓΣΣΕ και ότι δεν μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν μειώσεις σε εργαζόμενους που υπάγονται στην ΕΓΣΣΕ του κλάδου του εμπορίου.

Επίσης καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου , άμεσα να πάρει θέση προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες, αλλά και να αποφευχθεί ντόμινο αλυσιδωτών παραβιάσεων που θα επιφέρει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων\”.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook