Την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου και την έξοδο από την κρίση, με την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης που έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα των πολιτών, την ύφεση και την ανεργία, παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι όλοι οι παριστάμενοι επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και την πρόταση στην οποία ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει συνεχίζοντας τις επαφές του και με τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αλλά και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με το νέο Γάλλο Πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, σε συνέχεια της συνάντησής του, την Τρίτη, με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης, κατ’ ιδίαν, με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο με τον οποίο αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις σε σχέση με την κατάσταση στις δύο χώρες και με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα προγράμματα προσαρμογής των αντίστοιχων οικονομιών.

Συναντήσεις υπήρξαν επίσης με τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ισπανίας, Αλφρέντο Ρουμπαλκάπα, της Ιταλίας, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι συζητήσεις που έχω με τους ηγέτες πολλών κομμάτων είναι φιλικές, είναι πρακτικές. Το αυτί τους είναι ανοικτό σε αυτά που λέμε. Αυτή είναι η εντύπωση που είχα από τις συναντήσεις μου με τον Ιταλό, τον Ισπανό και τον Γερμανό ομόλογό μου» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στην συνάντηση με τους 27 ηγέτες θα παρουσιάσω την ολοκληρωμένη πρόταση με τα έξι σημεία, την πρόταση για την παράταση του χρόνου προσαρμογής. με έναν συμφωνημένο και χρηματοδοτημένο τρόπο, με ασφάλεια, με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τους Έλληνες ανακουφισμένους από αυτή την πίεση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Τα σημεία που η τρόικα μας απέρριψε, στη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που είχαμε, τώρα μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Γιατί ξέρουμε ποια είναι τα σημεία αυτά και πώς μπορούν τώρα να πειστούν οι Ευρωπαίοι. Αυτά τα είχαμε πει και προεκλογικά, μέσα σε ένα πολύ βαρύ κλίμα.

Τώρα, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, πιστεύω ότι όλοι θα είναι πιο ανοικτοί, πιο καλόπιστοι, πιο ορθολογικοί, έτοιμοι να ακούσουν, έτοιμοι να συναποφασίσουν μαζί μας ένα ασφαλές μέλλον, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη» είπε.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζ.Γκάμπριελ, ο Ευ.Βενιζέλος, σε συνομιλία του ενώπιον των δημοσιογράφων, τον ρώτησε ποιες είναι οι εντυπώσεις του από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στο Βερολίνο με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης του είπε ότι οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι δηλώσεις [του κ. Γκάμπριελ] ήταν σκληρές αλλά ορθές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook