Διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ εκείνη με την κυρία Μέρκελ 40 λεπτά. Και οι δύο ήταν, όπως αναφέρουν, σε «θετικό κλίμα» και συζήτησαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και η κυρία Μέρκελ εξέφρασαν εκ νέου τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανέλαβαν όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με τη κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ζήτησε μέτρα ανάπτυξης

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.

Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά.

Επίσης, ο Π.Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Το μεσημέρι ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά το δείπνο των ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ο κ. Ολάντ πρόκειται να θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα, και δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ανοιχτά την έκδοση ευρωομολόγου ερχόμενος σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Μοναδική πρόταση που ίσως περάσει συμβολικά από τη σύνοδο είναι εκείνη των ομολόγων για αναπτυξιακά έργα (project bonds) καθώς σε αυτό συγκλίνουν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις»

Το μήνυμα ότι έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κανει μια σημαντική επιλογή στις 17 Ιουνίου και αυτή η επιλογή πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Γαλλία επιθυμεί οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και την ίδια ώρα η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που τόνισε την ανάγκη να τηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις της.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλό η Ελλάδα να κρατήσει το λόγο της. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ, και πρέπει και οι δύο πλευρές να κρατήσουν τις θέσεις τους» δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη επηρεάζει τη χώρα μας και φυσικά αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αποφασιστικό σχέδιο για την Ελλάδα και χρειαζόμαστε και αποφασιστικά σχέδια ώστε να αρχίσει η ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook