Αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανίων και του αρμόδιου αντιδημάρχου Χανίων προκαλεί το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον πρώην δήμο Ακρωτηρίου. 

Αφορμή της «κόντρας» αποτελεί η πρόσφατη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων της ανανέωσης των σχετικών συμβάσεων που είχε συνάψει ο πρώην δήμος Ακρωτηρίου.

Ειδικότερα για το 2010 ο δήμος Ακρωτηρίου είχε συνάψει ετήσιες συμβάσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων από την Αμερικανική Βάση Ευκολίας (70.423 ευρώ), από το Πεδίο Βολής Κρήτης (41.000 ευρώ) και από την Δ/νση Ναυτικών Όπλων Ναυστάθμου Κρήτης (13.500 ευρώ).

Το νέο δημοτικό συμβούλιο Χανίων στην συνεδρίαση της 16/2/2011 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανανέωση αυτών των συμβάσεων και για το 2011 με μικρές αυξομειώσεις αναλόγως με τις αλλαγές στον όγκο των απορριμμάτων.

Έτσι ο νέος δήμος Χανίων το 2011 θα εισπράξει για την αποκομιδή των απορριμμάτων της Αμερικανικής Βάσης 75.000 ευρώ, του Πεδίου Βολής Κρήτης 40.000 ευρώ και της Δ/νσης Όπλων του Ναυστάθμου Κρήτης 15.000 ευρώ. Δηλαδή συνολικά 130.000 ευρώ

Η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ

Όμως η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κα Χαρούλα Μυλωνάκη επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και η διαφορά των 70.000 ευρώ θα βαρύνει αποκλειστικά τους δημότες των Χανίων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Flashnews.gr : «Είναι ακατανόητη για μένα, η απόφαση ιδιαίτερα της πλειοψηφίας στο να επιμένει να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις για την αποκομιδή των στερεών αποβλήτων με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Δήμο μας και ιδιαίτερα με την Αμερικάνικη Βάση χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει το κόστος της τελικής διάθεσης αυτών των απορριμμάτων. Το οποίο κόστος, λόγω του τρόπου διαχείρισης στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλώσης , ανέρχεται στα 45 ευρώ τον τόνο. Ένα κόστος το οποίο υπερβαίνει τις 200.000 Ευρώ και το οποίο τελικώς θα πληρώσουν οι Χανιώτες από την τσέπη τους. Είναι καταδικαστέα στην οικονομική συγκυρία που ζούμε να πληρώνουμε εμείς για την διαχείριση των αποβλήτων όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο Δήμο μας. Δυστυχώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά την έντονη διαφωνία και επιμονή μου δεν εισακούστηκα ούτε στην πρόταση να συμπληρωθούν οι συμβάσεις της αποκομιδής με τον όρο ότι το κόστος της τελικής διάθεσης θα επωμίζονται οι ανωτέρω στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έτσι αυτό που προβλέπει η Ευρωπαική νομοθεσία ότι ο «ρυπαίνων πληρώνει» δεν ισχύει στα Χανιά.»

Η απάντηση του Μ.Κεμεσίδη 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Μανόλης Κεμεσίδης δήλωσε στο Flashnews.gr:

«Από το 1998 η προηγούμενη δημοτική αρχή και η υπεύθυνη της ΔΕΔΙΣΑ κα. Χαρούλα Μυλωνάκη δεν μερίμνησε για την εναπόθεση των απορριμμάτων για να μην χάνει τόσα λεφτά ο Χανιώτικος λαός. Τώρα την έπιασε η ευαισθησία; Έχει τεράστιες ευθύνες η κα. Μυλωνάκη. Έπρεπε αν είχε ευαισθησία να είχε παραιτηθεί. Εμείς, σαν νέα Δημοτική αρχή, ανανεώνουμε τις συμβάσεις της αποκομιδής και όχι της εναπόθεσης. Μέσα σε δυο μήνες δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο Χανίων. Πρέπει να γίνουν νέες συμβάσεις και βεβαίως θα προχωρήσουμε στην πληρωμή της εναπόθεσης. Επί τόσα χρόνια ποσά εκατομμύρια έχουν πληρώσει οι Χανιώτες για αυτήν την ιστορία; »

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην δήμος Ακρωτηρίου (που αποκόμιζε τα απορρίμματα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων), λόγω των γνωστών αντιπαραθέσεων στο θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου των απορριμμάτων, δεν πλήρωνε στην ΔΕΔΙΣΑ τα σχετικά τέλη για την εναπόθεση των απορριμμάτων στο εργοστάσιο στην Κορακιά Ακρωτηρίου.

Δείτε ΕΔΩ τις επίμαχες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook