Σε επίπεδα – ρεκόρ κινήθηκαν το περασμένο έτος οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, αποκαλύπτει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Η ιλιγγιώδης αύξηση των εκπομπών στην Κίνα ακύρωσε την πρόοδο που επετεύχθη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του IEA, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγόσμιο επίπεδο αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,2%, στα 31,6 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην Κίνα, οι εκπομπές σημείωσαν αύξηση 9,3%, κυρίως λόγω της καύσης άνθρακα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 1,7%, κάτι που αποδίδεται στην ανάπτυξη του κλάδου του σχιστολιθικού αερίου, στην αργή οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 19% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ η παραγωγή αερίου αυξήθηκε κατά 38%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Σημειώνεται ότι μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο παράγει περίπου τη μισή ποσότητα CO2 σε σχέση με τη μονάδα που τροφοδοτείται με άνθρακα.

Παρότι και στην Ευρώπη, ο ήπιος χειμώνας και τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπομπές να μειωθούν κατά 1,9%, οι προβλέψεις του IEA δεν εμπνέουν αισιοδοξία. «Θα μου προκαλούσε πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη μια σημαντική μείωση των εκπομπών CO2» το 2012, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook