Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τις συναλλαγές να διεξάγονται σε κλίμα νευρικότητας για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Θετικό τόνο έδωσαν στις αγορές τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε Γερμανία και Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του γερμανικού ομίλου ερευνών της αγοράς Gfk παρέμεινε αμετάβλητος στις 5,7 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 5,6 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία το Μάρτιο όπως ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee την Παρασκευή. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 90 μονάδες το Μάιο από 89 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 88 μονάδες.

Η αμερικανική Goldman Sachs σε ανάλυση της σημειώνει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα αποδεικνυόταν ότι έχει περισσότερο κόστος για τη χώρα.
Την ίδια στιγμή η ελβετική Credit Suisse επισημαίνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη προσθέτοντας ωστόσο ότι \”τα πάντα μπορούν να συμβούν\”. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει ότι καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Σημείωσε παράλληλα ότι η ιδέα των κοινών ευρωομολόγων κερδίζει έδαφος μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή ο προβληματικός τραπεζικός τομέας της Ισπανίας συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Bankia θα αναγκαστεί να ζητήσει από την κυβέρνηση περισσότερα από 15 δισ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της Bankia συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει επί του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας, στο οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει αίτημα για κρατική στήριξη.

Παράλληλα, η ημιαυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας δια στόματος του προέδρου της Artur Mas ζήτησε τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Η Καταλονία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, πρέπει φέτος να αναχρηματοδοτήσει χρέη άνω των 13 δισ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,24% στις 242,49 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο EuroStoxx 50 ενισχύθηκε 0,25%.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,32%, ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε κέρδη 0,38%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03%.

Κέρδη 0,36% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,13%, ενώ ο ελβετικός SMI ενισχύθηκε 0,22%. Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο -0,12% και τον RTS στο +0,03%. Στην Κωνσταντινούπολη ο ISE υποχώρησε 0,19%.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook