Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εκλήθη σήμερα να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής που έχει αναλάβει να ερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στον Τύπο και την κρατική εξουσία, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, που προκάλεσε κλυδωνισμούς στην αυτοκρατορία των ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Υπό την ιδιότητά του ως πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στο διάστημα 1997-2007, ο Μπλερ εξετάστηκε για το είδος των προσωπικών σχέσεων που διατηρούσε με τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, του οποίου ο όμιλος News Corp ήταν ιδιοκτήτης της λαϊκής εφημερίδας News of the World η οποία υπήρξε το επίκεντρο του σκανδάλου. Ο Μπλερ επιπλέον είναι και νονός ενός εκ των παιδιών του Μέρντοχ.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Μπλερ - και πρώην υπουργός- Πίτερ Μέντελσον, έχει καταθέσει ήδη στην επιτροπή πως οι «προσωπικές σχέσεις» ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον Μέρντοχ «ήσαν πολύ στενότερες απ' όσο η σύνεση θα επέτρεπε».

Εντούτοις, ο Μάντελσον αρνήθηκε πως υπήρξε ποτέ «ένα φαουστιανό σύμφωνο» μεταξύ των δύο ανδρών που θα ήταν επωφελές για την News Corp., με αντάλλαγμα υποστήριξη προς τους Εργατικούς από τα φύλλα του ομίλου, στον οποίον ανήκουν επίσης οι Τάιμς του Λονδίνου και η Σαν, εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία.

Πάντως, το 1995 ο Μπλερ είχε μεταβεί στην Αυστραλία για να συναντηθεί με τους ιθύνοντες του ομίλου, σε μία προσπάθεια να επιτύχει μία προσέγγιση με τα φύλλα που εξέδιδε και τα οποία δεν είχαν χαρισθεί στο παραμικρό στους προκατόχους του στην ηγεσία των Εργατικών.
|Οι έρευνες της επιτροπής, υπό τον δικαστή Λίβεσον, ήδη έχουν φέρει στο φως τους στενούς δεσμούς που διατηρούσαν υψηλά στελέχη της News Corp. με τον νυν πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Την προσεχή Πέμπτη, ενώπιον της επιτροπής θα κληθεί να καταθέσει ο τωρινός υπουργός Μέσων Ενημέρωσης Τζέρεμι Χαντ, στα πλαίσια της φημολογίας για σχέσεις του με τον όμιλο.

real.gr