Στο κόκκινο βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επαρκούν παραπάνω από την εκπνοή του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Έθνος", αν δεν εκταμιευτεί εντός του Ιουλίου δόση από τον μηχανισμό στήριξης, το Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες (πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιχορηγήσεων) για πολύ καιρό ακόμα.

Όπως μάλιστα σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών,  για να καταβληθούν εντός του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου μισθοί και συντάξεις, το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει ένα άτυπο δάνειο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του 3 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τις ανάγκες των τραπεζών.

Επίσης είναι εξαιρετικά πιθανό εντός του επόμενου μήνα το Δημόσιο να προχωρήσει σε περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, προκειμένου να καλύψει ταμειακές... τρύπες.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των φορολογικών εσόδων εντός του Μαΐου.

Η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει την οικονομία ένα βήμα πριν από μία ιδιότυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, αφού χωρίς νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα, τα ταμεία θα είναι άδεια και η πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα είναι κυριολεκτικά στο αέρα.

Ακόμη όμως και αν αποφευχθούν ακραίες εμπλοκές, τα χρονικά περιθώρια που θα έχει στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να πάρει πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.