Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους του βιομηχανικού κέντρου Πέρνικ δυτικά της Σόφιας, στην Βουλγαρία, όπου σημειώθηκε ισχυρή μετασεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

Με πρόσφατο τον μεγάλο σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας (5,8 Ρίχτερ), αρκετοί ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια και τον τόπο εργασίας τους. Επίσης ο σεισμός έγινε αφορμή να διακοπούν οι σημερινές εξετάσεις των απόφοιτων των γυμνασίων της πόλης, αφού τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της Πέρνικ εκκενώθηκαν επειγόντως, με εντολή της δημάρχου Ροσίτσα Γιαννάκιεβα.

Μάλιστα η δήμαρχος προσέφυγε στην τοπική εισαγγελία κατά όσων κάνουν προγνώσεις για μελλοντικούς σεισμούς, με αφορμή τους ισχυρισμούς μίας «μάντισσας» που υποστηρίζει ότι αισθάνεται επικείμενους σεισμούς, επειδή προκαλούν, όπως λέει, πόνους σε διάφορα σημεία του σώματός της. Η συγκεκριμένη γυναίκα, ονόματι Μάγια Ποπόβα, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της πόλης Πέρνικ, με αναφορά στην ιστοσελίδα της για «δυνητικό νέο σεισμό» τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

«Ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση του σεισμού στην Πέρνικ με εκείνον στην Ιταλία» δήλωσε, στο μεταξύ, σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ο Εμίλ Μπότεφ, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος σεισμολογίας του Γεωφυσικού ινστιτούτου της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το Βούλγαρο σεισμολόγο, οι μετασεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον έναν μήνα μετά το μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 χμ νοτιοδυτικά της Σόφιας.